Сезон 2019/20: Шумен – Чавдар 115:82 (А група, Редовен сезон, 9 кръг)

БК Шумен спечели дербито на върха в мъжката А група срещу Чавдар Троян със 115:82 и вече е начело във временното класиране. Двата отбора са с равни показатели – 7 победи и 2 загуби, но точковата разлика на Шумен е по-добра и нашият тим измества троянци от върха.

Мачът започна равностойно и в първите две минути двата отбора си размениха по 5 точки. След кош и точен наказателен на Николай Николов, а след това и тройка на Янчев, Шумен първи показа зъби и се откъсна с 6 точки напред. Последва нова размяна на кошове, в която гостите вкараха един повече и намалиха изоставането си до 4 точки. Шумен обаче играеше с една идея по-добре в тази първа четвърт и водени от Николай Николов, Красимир Димитров и Александър Кръстев, шуменци поведоха с 10 точки – 21:11. В последните тир минути Минков се разигра за Троян и авансът ни отново бе намален на 5 точки. Но секунди преди сирената за край на първата четвърт Виктор Серафимов хвърли отличен алей-ъп пас към Николов и той изведе Шумен със 7 точки преди вторите 10 минути на мача.

Втората четвърт започна с отлична игра на Шумен в защита. Нашият тим ограничи успешните стрелби на Чавдар до минимум. Единствено напористия Минев реализира един от своите пробиви, а Маринов отбеляза една тройка, но това бе всичко за троянци в първите пет минути. От другата страна Николай Николов и Красимир Димитров обаче трудно биваха спирани от защитата на Чавдар и разликата скочи до 16 точки в полза на нашия тим. До края на първото полувреме гостите изравниха играта, а основното им оръжие бе точна стрелба от средна и далечна дистанция. Серафимов, Кирилов и Янчев бяха основните точконосители за Шумен в последните минути на втората четвърт и нашият тим се оттегли на почивка с комфортен аванс от 18 точки – 56:38.

Третата четвърт продължи с равностойна игра. Гостите намираха лесно позиции за вкарване, като отново Маринов и Минков бяха основните им реализатори. Разликата се движеше между 14 и 20 точки в полза на Шумен, а точките за нашия тим идваха от Янчев, Кирилов и Красимир Димитров. В последните три минути на частта нашият отбор заигра отлично в защита. Шуменското нападение бе все така на ниво и след нова силна серия увеличихме аванса си на 28 точки – 88:60.

Последната четвърт Шумен играеше освободено. В нападение организирахме отлични комбинации, които завършваха с кошове, като дори пропуските бяха аплодирани от публиката, която отново бе изпълнила зала „Младост“. Чавдар също показваше добър мерник в началото на тази последна четвърт, но в края по-добрата игра на Шумен ни позволи да увеличим още разликата и да затворим мача с убедителна преднина от 33 точки – 115:82.

Остава още един мач на Шумен до края на първата фаза от редовния сезон на А група – домакинство на Славия. Срещата е следващата неделя 15.12.2019 от 17.00 ч в зала „Младост“.