Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток ПЛЕЙОФИ 1/2-финал: Шабла – Шумен 74:67

Шумен не успя да се класира за финалите на тазгодишния шампионат на ББЛ А група след като загуби и втория двубой от полуфиналната серия. Нашият тим отстъпи на Шабла с 67:74 и ще играе за трето място на Изток. Шабла пък ще се изправят във финала на Източната дивизия на ББЛ срещу Шоутайм.

Както в първия двубой двата отбора се захапаха здраво от самото начало като почти през цялата първа четвърт мачът се играеше кош за кош, като все пак Шумен имаше крехка преднина от 3-4 точки през голяма част от играта. Три минути преди края на частта Шабла предложиха много добра защита, която спря резултатните атаки на Шумен. Това помогна на символичните домакини да поведат и дори да направят 5 точки разлика след кошове на Сербезов и Цонков. В самия край на четвъртта тройка на Никола Николов върна изоставането на Шумен до само две точки – 19:17.

Втората четвърт продължи с равностойна игра. Шумен предложи по-добра стрелба в началото и си върна минималната преднина. За съжаление Шабла отново предложиха по-добра, защита а след два коша на Савов и един пробив на Ивайло Тодоров разликата скочи до 7 точки за домакините. Последваха няколко минути, в които и двата отбора на успяваха да отбележат. В края опитните Цонков и Тодоров намираха начин да бележат за Шабла дали след наказателни, дали сред умели пробиви и въпреки, че Николов и Георгиев също показаха добра стрелба за Шумен, домакините задържаха разликата и се оттеглиха на почивка с 8 точки преднина – 40:32.

Началото на второто полувреме започна с по-добра игра на Шабла, които се възползваха от грешките на Шумен и чрез Цонков, Савов и Колев увеличиха преднината си до 14 точки. Шумен изравни играта в средата на частта и подобри защитата си, но нападението ни успя само да задържи резултата в рамките на изоставане от 14 точки.

Както в първия мач, така и днес шуменци хвърлиха всичките си сили в последната четвърт, опитвайки се да обърнат двубоя. Защитата ни бе на отлично ниво и в първите 3 минути и половина не позволихме на Шабла да отбележат кош. Тончев и Николов пък отбелязаха и свалиха пасива ни до 10 точки. Опитните играчи на Шабла усетиха спада в играта си и започнаха да организират нападенията си по-внимателно, като Тодоров и Богданов показаха реализаторските си способности. Шумен връщаше кошовете чрез Николов и Георгиев, но отличната стрелба на Цонков и Тодоров не успя да бъде спряна и разликата отново скочи до 15 точки. В последните минути на срещата Шабла продължи да разчита на Тодоров, който водеше отлично нападението на своя отбор. Реализира още една тройка и въпреки че Шумен също показаха добра стрелба от дистанция и по-добра защитата от противника, успяхме само да свалим разликата до 7 точки – 74:67, като при този резултат дойде и края на срещата.

За Шумен изключително силен мач направи Никола Николов с 24 точки, 6 борби и 3 асистенции. Другият ни гард – Симеон Георгиев отново показа отлични качества – 19 точки, 7 борби и 2 асистенции. Ростислав Тончев записа 14 точки и 5 борби от пейката.

За Шабла над всички бе Цонков с 21 точки, 12 борби и 7 асистенции. Ивайло Тодоров допринесе с 15 точки, 6 борби и 4 асистенции за победата. Савов също бе с основен принос – 13 точки и 10 борби.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата:

Снимка: Снимка: Bulgarian Basketball League