Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток, 1 кръг: Икономически университет – Шумен 117:104 (сл. 4 пр.)

Въпреки съдийската подкрепа за Икономически университет и въпреки липсата на тренировки (поради липса на зала) преди първия мач, Шумен се бори в едночасова битка (4 продължения), но отстъпи на Икономически университет със 117:104 на старта на първенството в ББЛ А група – Изток.

Срещата започна равностойно и двата отбора играеха кош за кош през почти цялата първа четвърт. Варненци разчитаха на агресивна игра в нападение и много пробиви към коша, които шуменци спираха с фаулове. ИУ поддържаха паритета в тази първа част именно благодарение на точните си изстрели от наказателната линия. През втората четвърт домакините затегнаха защита. Много трудно бе за шуменци да стигнат до лесна позиция за стрелба. Христов, Цанев и Савов се възползваха от грешките и неточните стрелби на Шумен и успяха да отбележат много точки след бърза атака. Христов показа и отличен мерник от далечно разстояние. Младият гард Пламен Русков пък се опитваше да държи Шумен в мача с няколко точни стрелби. ИУ спечелиха убедително частта и се оттеглиха на почивка при преднина от 17 точки – 53:36.

През второто полувреме на терена сякаш излезе друго отбор на Шумен. Нашите момчета играеха много по-концентрирано. Защитата ни бе на следващото ниво, а играта ни в нападение бе много по-комбинативна. Водени от Симеон Георгиев и Кирил Кирилов нашите започнаха да топят аванса на гостите. Две минути преди края на четвъртта разликата бе сведена до 8 точки, а Шумен съумя да изиграе поредица от добри защити. Наказателен на Киров и тройка на Николов стопиха разликата до едва 4 точки. Последната четвърт започна равностойно, като и двата отбора разчитаха основно на защитата и разликата се запази 4 точки в полза на ИУ до средата на частта. По-добрата защита на нашият тим обаче ни позволи да обърнем резултата в наша полза. Четири поредни наказателни – два на Йоргов и на Симеон Георгиев, както и точна стрелба на Теодор Димитров изведоха Шумен напред с 6 точки само 1.55 минути преди края. „Икономистите“ обаче показаха, че са изключително опитен отбор. В последните две минути те изиграха поредица отлични нападения и стопиха разликата до три точки. Двадесет секунди преди края пък Христов показа железни нерви и след поредна негова тройка резултатът бе изравнен – 77:77. Шумен не успя да организира успешно нападение, за да спечели мача и той влезе в продължение.

Нашият тим започна с поредица от пет поредни точки, но варненци бързо отговориха и изиравниха. Двата отбора не поемаха никакви рискове в това продължение и защитата доминираше. Стигна се до второ продължение след като двата отбора не успяха да си отбележат кош до края на първото. Второто продължение започна отлично за ИУ, които играеха много по-стабилно. Защитата на домакините затваряше почти всички стрелби на нашият тим. Те поведоха със 7 точки две минути преди края, но Шумен отново намери сили да отвърне. Добра атака завършена от Делев, а след това и открадната топка на Георгиев стопиха пасива ни до 3 точки. ИУ не успяха да отбележат в следващите си две атаки, а при оставащи 3 секунди до края бомба на Никола Николов от тройката изравни резултата – 89:89. Третото продължение започна с размяна на кошове. И двата отбора бяха изморени до краен предел, но продължаваха да се борят мъжки. Почти през цялото продължение зелените водеха с три точки. В последната минута и половина обаче ИУ отново показаха класа и успяха да излязат с точка напред. В последната атака Шумен смъкна топката до нашият център – Кирилов, който бе фаулиран. Кирилов реализира първия наказателен и изравни, но за съжаление изпусна втория изстрел. Шумен все пак се пребори за топката и имаше нов шанс да си тръгне с победата, но отново пропуснахме. В последното продължение Шумен остана без петима основни играчи, които напуснаха с по 5 лични нарушения. Очевидни крачки на играч на ИУ доведоха до петото лично нарушение и на основния гард на Шумен, което предреши мача още в началото на четвъртото продължение. ИУ се възползва и след поредица от тройки направи преднина от 10 точки, която вече бе невъзможно да бъде стопена. Така след 60 минути баскетбол на паркета във Варна, ИУ победи Шумен със 117:104.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата: