Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток, 3 кръг: Медицински университет – Шумен 82:80

Шумен записа нова драматична загуба в първенството на ББЛ А група – Изток. Нашият тим отстъпи на Медицински университет Варна с 82:80 след победен кош в последните секунди. След два изиграни мача Шумен е с актив от две загуби. Медицински университет пък записва първата си победа в групата и вече е с актив от победа и две загуби.

Шумен влезе в този без нито една тренировка от мачa с Икономически университет насам. Поради големия брой заболели от COVID-19 в област Шумен има забрана за провеждане на тренировки на закрито. Освен това шуменските баскетболисти бяха под карантина в продължение на 10 дни. Още в първата четвърт се видя, че Медицински университет стоеше по-добре на игрището – по-добра стрелба, повече движение в защита и по-малко технически грешки. Варненските медици бавно и методично започнаха да трупат преднина в своя полза, която достигна 9 точки три минути преди края на частта. Шумен явно имаше нужда от повече време да загрее и след силни последни три минути в защита успяхме да стопим изоставането до 3 точки – 22:19.

Втората четвърт започна с нова доминация на Медицински университет, който доминираше в борбите, главно благодарение на бившия играч на Шумен – Милен Чолаков. Играчите на МУ показаха и доста по-добра стрелба в тези минути на мача. Разликата отново стигна 9 точки за варненци в средата на частта. До края на полувремето Шумен не намери начин да отговори на нападенията на МУ, а липсата на тренировки за шуменските играчи се личеше най-вече в процента на успешни стрелби. Шумен завърши първото полувреме с едва 30 точки на сметката си, а МУ отчетоха 45.

През второто полувреме Шумен излезе преобразен на игрището. Воден от Никола Николов, който играеше с огромно желание и себераздаване, нашият тим започна бързо да топи пасива си. Николов вкара 7 поредни точки и разликата отново бе свалена под 10 точки. Варненският университет все пак реагира със 6 безответни точки на Хатценбюлер, но силната игра на Шумен в защита и раздаването се оказаха решаващия фактор в тези минути. Стрелбите на Шумен също започнаха да влизат и 3 минути преди края на третата четвърт преднината бе стопена до 6 точки. Въпреки, че Хатценбюлер и Колев записаха две точни стрелби до края на частта, шуменци реагираха и след поредица от тройки – точни бяха Савов, Димитров и Йоргов, както и майсторски пробив на Симеон Георгиев в самия край, Шумен изравни преди последните 10 минути – 63:63.

Набрали самочувствие от добрата игра в предната четвърт, шуменци продължиха да се раздават в защита. Нашият тим позволи на МУ да вкара само една тройка и един пробив в първата половина на последната част. Кирилов, Георгиев, Николов и Йоргов пък продължиха да бележат за Шумен и поведохме с 8 точки. В края на частта обаче Медицинския затегна защитата. Варненци станаха по-агресивни, а и се видя, че силите на шуменските играчи и физическия им тонус не са на ниво, но това можеше да се очаква предвид липсата на тренировки. При 9 точки преднина за Шумен, само минута и четиридесет секунди преди края, МУ направи забележителен обрат. Решаващо при обрата бе и напускане за по 5 лични нарушения на Кирилов, Димитров и Йоргов от нашият тим. Варненци не позволи на Шумен да вкара кош, докато почти всички атаки на медиците завършваха с кош. При 3 секунди оставащи до края, Хатценбюлер направи пробив като по учебник и завърши с кош и фаул. Въпреки, че изтърва наказателния, МУ успя да се пребори за топката и се поздрави с победата – 82:80.

Никола Николов бе най-резултатен за Шумен с 18 точки, със 17 завърши Йоан Йоргов, а 15 записа Кирилов. Симеон Георгиев бе най-полезния ни играч с 9 точки, 7 борби, 8 асистенции и 2 откраднати топки. За Медицински университет най-точен бе Хатценбюлер с 21 точки, Колев отчете 20, а Арабаджиев завърши с 18. Бившият играч на Шумен – Милен Чолаков също изигра силен мач, записвайки 8 точки, 15 борби, 7 асистенции и 3 откраднати топки.

По програма следващият турнир трябваше да се проведе в „Арена Шумен“, но тъй като има забрана за провеждане на спортни мероприятия на закрито в област Шумен, най-вероятно турнирът ще бъде преместен в друг град, което лишава отборът ни от силната домакинска подкрепа в този тежък момент. По-големият проблем обаче, че е липсата на тренировки. Дъждовното и студено време навън не предразполага за качествен тренировъчен процес. Въпреки всички, шуменските баскетболисти имат огромното желание да се върнат към интензивен баскетболен режим на работа. Следете сайта ни Фейсбум страницата за информация относно промяната в програмата на ББЛ А група – Изток.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата: