Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток ПЛЕЙОФИ 3/4-място: Шумен – Черно море Тича-2 80:78 сл. пр.

Шумен спечели бронзовите медали в ББЛ А група – Изток след като надигра Черно море Тича-2 в мачът за трето място. Нашият тим завърши сезона така, както го започна с продължения, но за разлика от първият ни мач срещу Икономически университет, който загубихме днес бяхме победители. Шумен се наложи над младия отбор на Тича с 80:78 след продължение и затвърди доброто представяне през този сезон.

Мачът за бронзовите медали започна с минута мълчание за легендата на Черно море и българския баскетбол – Спас Натов, който ни напусна ненадейно преди дни. Ние от БК Шумен изразяваме съболезнования на близките на Натов и се покланяме пред блестящата му кариера на баскетболист и треньор. Нека почива в мир!

Играта започна с преимущество на „моряците“, които показаха по-добра концентрация в първите три минути и поведоха с 6 точки – 8:2. Последва събуждане в шуменската атака и чрез Йоргов, Николов и Димитров изравнихме. Веднага след изравняването обаче Тича показа отличен мерник от тройката чрез Керемдчиев, Красимиров и Станчев. Пробив на шуменецът в редиците на Черно море – Мартин Йорданов вдигна разликата до 8 точки – 19:11 за варненци. До края на първата четвърт двата отбора си размениха по два коша и тя завърши 15:23.

През втората част Тича продължи с по-добрата игра в нападение – Мехмед, Красимиров и Йорданов качиха разликата до 13 точки. Теодор Димитров държеше Шумен в мача в тези минути с два поредни коша, но нашият тим не намираше начин да спре центърът на Варна – Йорданов, който бележеше от всяка позиция през тази втора четвърт. Разликата скочи до 20 точки в полза на Тича 4 минути и половина след началото на частта. Йоан Йоргов спря серия на варненци с 6 поредни точки – тройка, наказателен и пробив, като това сякаш съживи нашият тим, който започна да игра познатата добра игра в защита. Николов също се включи с две тройки и пробив, а преднината на домакините се стопи до 6 точки. До края на частта Николов наниза още една тройка, а варненци отбелязаха два коша и разликата се запази – 45:39 за Черно море след едно полувреме..

Второто полувреме започна нова тройка на Николов, който запази добрия си ритъм на стрелба от първото. Добър пробив на Симеон Георгиев смъкна пасива ни до минимум, но Тича отговориха и не позволиха на Шумен да излезе напред. Варненци върнаха добрата си игра в атака и отново качиха разликата до 7 точки. Шумен обаче отново имаше отговор. Две тройки на Теодор Димитров, пробив на Русков и фаул с кош на Георгиев изведоха нашият тим напред с 4 точки. Последва нова тройка на Димитров в последните секунди на частта, но варненци върнаха кош след пробив на Караиванов и влязоха в четвъртата част с изоставане от 5 точки – 55:60.

Последната четвърт започна със силна серия в нападение на Черно море. Пробиви на Мехмед и Керемедчиев, както и тройка на Евгениев върнаха преднината на „моряците“. Капитанът на Шумен Кирилов изравни резултатът с пробив, а след това двата отбора се захапаха здраво в защита и зрителите не видяха кош в следващите 4 минути. Сушата бе спряна от нова тройка на Теодор Димитров за Шумен. Тича отговори с пробив на Станчев, но още в следващата атака Димитров гръмна петата си тройка в мача и изведе Шумен с 4 напред. Мартин Йорданов обаче показа в следващите минути защо е считан за един от най-големите таланти на българския баскетбол. Шуменецът вкара тройка, а след това и кош с фаул, за своя Черно море и изравни резултатът – 70:70. Берк Мехмед пък изведе „моряците“ с хубав пробив, но в най-важните минути с лидерската роля за Шумен се нагърби Николов, който изравни минута преди края. До края на редовното време двата отбора не успяха да изравнят, а спорно отсъждане на съдиите (фаул в атака на Николов) поречи на Шумен да вземе победата в редовното време.

Продължението започна с хубав пробив на Георгиев, който изведе Шумен напред. Йорданов изравни за Тича в следващата атака, но от този момент до края на терена основния диригент бе Николов. Шуменският гард отбеляза следващите 6 точки за нашият тим, включително и важна тройка. Шуменската защита удържа нападенията на варненци и въпреки тройката са фаул на Керемедчиев, Шумен се поздрави с победата – 80:78.

Героя за Шумен – Никола Николов отчете 29 точки, 7 борби и 3 асистенции. Теодор Димитров също записа силен мач – 21 точки и 3 борби. Йоргов също бе на високо ниво – 12 точки, 13 борби и 4 асистенции.

Лидер на Черно море бе шуменецът Мартин Йорданов с 20 точки, 9 борби и 3 асистенции. Берк Мехмед записа 12 точки, 9 борби и 3 асистенции, а Керемдчиев се отчете с 13 точки, 5 борби и също 3 завършващи подавания.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата:

Снимка: архив на БК Шумен.