Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток, 6 кръг: Шабла – Шумен 66:60

Мъжкият отбор на Шумен не успя да продължи победната си серия в ББЛ А група – Изток. След три поредни победи, нашият тим отстъпи на Шабла с 66:60 в отложен мач от 6 кръг на шампионата. За днешния ни съперник това бе трета победа, като имат и четири загуби до момента. Шумен пък вече е с показатели 3 победи и 3 загуби.

Срещата започна изключително равностойно, а акцентът бе върху защитата. До средата на първата четвърт отборите си бяха разменили само 7 коша, а Шабла водеше с точка 8:7. Шумен взе инициативата след тройка на Теодор Димитров и два коша на Никола Николов, но Шабла бързо отговори с тройка на бившия шуменски състезател Ивайло Тодоров, както и добър пробив на Савов. До края на частта шабленци организираха още няколко добри атаки и си осигуриха аванс от 4 точки преди вторите 10 минути – 18:14. Втората четвърт започна снова размяна на кошове, но Шабла по-бързо намери играта си в защита и започна да спира нашите атаки. Ивайло Тодоров пък продължи да показва точния си мерник и разликата скочи до 11 точки за шабленци в средата на частта. Шумен отново изравни играта и нашият тим успяваше да отговори с кошове на резултатните атаки на съперника. Края на първото полувреме дойде при 9 точки преднина за Шабла – 39:30.

Второто полувреме започна слаба и за двата отбора. За шест минути игра те успяха да си вкарат само два коша! Синът на треньора на Шабла – Александър Топчов отбеляза тройка, с която спря лошата серия от пропуски на двата тима. Шумен отговори също с тройка на Симеон Георгиев, а Николов с хубав пробив свали пасива ни до 7 точки. В оставащите минута и половина до края Топчов и Николов отново показаха, че са отлични реализатори, а последните 10 минути дойдоха при 5 точки преднина за Шабла. Четвъртата част започна с нова размяна на успешни нападения. Николов продължи да бележи за Шумен, а за шабленци се разигра Марков. По-добрата защита на Шумен спря поредица атаки на Шабла, а Кирилов с кош в подкошието и Димитров с тройка за Шумен изравниха резултата. Четири минути преди края Шумен дори поведе след кош на Делев, но в решителните минути Шабла показаха по-здрави нерви и по-голямо желание за победа. Тодоров, Гаврилов и Савов вкараха важни кошове и върнаха преднината за отбора си, която се запази до края. Шабла спечели с 66:60 и грабна третата си победа този сезон.

Най-резултатен за Шумен отново бе Никола Николов с 23 точки. Димитров добави 12, а с по 10 се отчетоха Кирилов и Георгиев.

За Шабла на-добрият реализатор бе Гаврилов с 18 точки, Тодоров записа 13, а от пейката Цонков добави 10.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата:

Снимка: Bulgarian Basketball League