Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток, 8 кръг: Шумен – ИУ Варна 89:74

Мъжкият отбор на БК Шумен записа третата си победа в ББЛ А група – Изток. Нашият тим спечели домакинството си на Икономически университет Варна с 89:74 след отлични първи три части. Шумен вече е пети във временното класиране с 3 успеха и две поражение. Нашият тим е с мачове по-малко от първите в класирането – Шоутайм и ИУ Варна, заради многото отложени мачове поради коронавирус епидемията.

Двата отбора започнаха сковано срещата и за две минути и половина успяха да си вкарат само 1 точки – наказателен на Кирилов за Шумен. В следващите минути обаче баскетболистите и от двете страни на игрището се развкараха. Никола Николов поведе Шумен с тройка и няколко отлични пробива, като в средата на частта вече водихме с 14:6. Варненци успяха да отговорят, но нов пробив на Николов и тройка на Симеон Георгиев качиха разлика над 10 точки. До края на частта ИУ намери сили да отговори, Маринов с два наказателни и Савов с тройка затвориха първата част при 26:20 в полза на Шумен. Втората четвърт обаче започна с нов щурм на Шумен. Никола Николов продължи с перфектното си представяне в нападение. Пробиви, тройки, наказателни – шуменския гард вкарваше от почти всяка позиция. Теодор Димитров също се разигра и след две негови тройки преднината на Шумен скочи над 20 точки. До края на полувремето варненци не намериха решение срещу отличната защита на Шумен и почивката дойде при преднина от 24 точки за нашия тим – 52:28.

След подновяване на играта нищо не се промени на терена. Шумен продължи да показва отлична защита, почти всички борби в подкошието отиваха в нашата сметка, а в нападение Теодор Димитров, Симеон Георгиев и Кирил Кирилов бележеха безпроблемно. Разликата продължи да расте в наша полза, като в един момент достигна 38 точки. В края на частта ИУ се възползваха от редки пропуски в атаките на нашия тим и успяха да върнат 7 точки от пасива, а третата четвърт дойде при 31 точки преднина за Шумен – 78:47. Последната четвърт започна със серия от 7 поредни точки за варненци, които се възползваха от неконцентрираната игра на нашия тим. Последва тайм-аут за Янко Янков и след него Симеон Георгиев спря серията на ИУ с хубав пробив. За съжаление това сякаш още повече успокои шуменци, а ИУ бяха мотивирани, ако загубят поне да е с достойнство. Активната им зонова защита сработи, а бързите им атаки бяха резултатни и преднината на Шумен започна да се топи. Единствено Теодор Димитров продължи да бъде резултатен за Шумен в тази четвърт. Две негови тройки поддържаха преднината 20 точки, но варненци не се отказаха и до края свалиха още точки. В крайна сметка ИУ спечели частта убедително с 27:11, но Шумен се поздрави с крайната победа – 89:74.

Никола Николов бе най-резултатен за Шумен с 24 точки, като добави и 8 асистенции. Симеон Георгиев и Теодор Димитров добавиха по 22, а Кирилов записа дабъл-дабъл – 17 точки и 12 борби.

За Икономически университет Петър Христов и Николай Маринов записаха 17 точки, а Цветан Савов отчете 16 точки и 6 асистенции.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата:

Снимка: Bulgarian Basketball League