ЦСКА София – БК Шумен 59:69 (А група, Втора шестица, 3 кръг)

БК Шумен записа трета победа във Втора шестица на А група този сезон след като победи с 69:59 ЦСКА София като гост в третия кръг от надпреварата. Само шест дни след като двата отбора се изправиха в изтеглен мач от 8 кръг на първенството, в който Шумен се наложи със 71:65, днес шуменци отново победиха трудно своя съперник и запазват първото място във временното класиране.

За пореден мач Шумен стартира слабо и позволи на „червените“ да направят разлика 6:0 преди Кирил Кирилов да открие точковия актив на зелено-златистите. Нов кош на Кирилов доведе до 6:4 за ЦСКА, последваха 4 слаби минути и за двата обора преди Ангелов да върне преднината за домакините на 4 точки. До края на първата четвърт „аремйците“ играеха страхотно в защита и позволиха на Шумен да отбележи едва десет точки, докато Тонев и Илиев оформиха преднина от 8 за софиянци – 18:10.

Втората четвърт развоя на срещата се обърна – Шумен заигра много по-добре в защита, а „червените“ не можеха да спрат Андрей Иванов и Янко Янков в своето поле. Два поредни коша на Андрей Иванов, два наказателни на Росен Иванов и тройка на Янко Янков изравниха резултата 20:20. Тонев върна преднината на ЦСКА, но Андрей отговори със зрелищен пробив. Точни стрелби на Кирил Кирилов, Янков и тройка на Росен Иванов изведоха Шумен с 30:22. Последваха силни минути за ЦСКА – тройки на Ангелов и Рангелов намалиха преднината на Шумен, но Кирилов и Андрей Иванов доминираха под коша на домакините и съвсем логично Шумен се оттегли с преднина 40:33 на полувремето.

Третата четвърт бе слаба и за двата отбора – много пропуски, технически грешки в организирането на нападенията и неразбирателство при атаките доведоха до слаба резултатност, като „армейците“ спечелиха със 12:7 и намалиха преднината на Шумен до 4 точки – 45:49. За нашия тим основни реализатори отново бяха Кирилов и Янков, а за домакините кошовете отбелязаха Ангелов, Рангелов и Тонев.

Последната четвърт Шумен излезе мотивиран за победата и Андрей Иванов започна с два поредни коша, Рангелов върна две точки от пасива на ЦСКА, но капитанът Янков с хубав пробив възстанови преднината в следващата атака. Кирилов продължи да тормози домакините в подкошието, но Тонев бележеше за ЦСКА и актива на Шумен се запазваше в диапазона 6-8 точки. Последва нова силна защита на Шумен, а кошове на Янков, Кирилов и Серафимов от наказателния доведоха преднината до 11 за Шумен 2 минути преди края, което обезнадежди младите „армейци“. Мачът се доигра от резервите на двата тима, а Георги Минчев отбеляза в самия край за Шумен, за да оформи резултата 69:59 в наша полза.

За пореден мач Андрей Иванов е най-полезен за Шумен с 19 точки, 17 борби и 3 асистенции. Много силен мач на Кирил Кирилов, който бе най-резултатен за Шумен с 22 точки, към които добави 9 борби. Янко Янков пък се отчете с 19 точки, 8 борби и 2 асистенции.

За ЦСКА добър мач изиграха Ивайло Тонев с 18 точки, 3 борби и 5 асистенции, Даниел Рангелов с 13 точки и 7 борби, Георги Кендеров с 8 точки и 12 борби.

В първенството на А група следва почивка заради турнира за Купата на България, който ще се проведе от 16 до 20 февруари. Първенството се възобновява на 26.02.2017, а Шумен ще домакинства на Делфин Бургас в зала „Младост“ от 17.00 часа.