Чавдар Троян – БК Шумен 106:70 (А група – Финална шестица – II кръг)

БК Шумен загуби първия си мач във финалната шестица на първенството в А група при мъжете. Нашият тим отстъпи като гост на Чавдар Троян със 106:70. Това е втора победа на Чавдар на този етап след победата като гост на Академик Благоевград, докато Шумен имаше отложен мач срещу втория отбор на софийския Левски 2014, който ще се проведе на 11.03.2016.

Срещата започна равностойно, двата отбора нямаха с какво да се изненадат, тъй като се познаваха много добре, след като вече бяха изиграли два мача през редовния сезон в регион Изток. Шумен поведе с 4 точки още в самото начало, но Троянци бързо отговориха с няколко добри атаки. В началните минути Димитър Янчев играеше отлично за нашият тим и реализираше повечето от открилите се възможности. Все пак Ценко Наков и опитният Радослав Кочев връщаха успешните атаки и първата четвърт дойде при само една точка разлика за домакините 23:22.

През втората четвърт нещата не се промениха, нашият тим отново организираше добри атаки и не позволяваше на Чавдар да се откъсне в резултата. Андрей Иванов обираше повечето борби под двата коша, А Димитър Янчев, Янко Янков и Андрей Джамбазов оползотворяваха нападенията на Шумен през първото полувреме. Все пак Троян спечели и тази четвърт с минимална разлика, за да се оттегли на полувремето с аванс от три точки 45:42.

Третата четвърт се оказа решаващата за изхода от мача, нашият тим излезе неконцентриран и направи редица технически грешки, заедно с това Чавдар заигра отлично в защита, като продължаваше да реализира, като повечето от точките дойдоха и от бързи атаки. Андрей Джамбазов пък висеше с четири фаула още от първото полувреме и не беше агресивен в защита, което допълнително улесни домакините, които за 7 минути игра направиха серия от 25 точки срещу само 2 от наша страна. До края на частта нещата не се промениха и Чавдар дори увеличиха преднината си, като спечелиха тази четвърта с 37:9.

В последната част мачът се доиграваше, за нашият тим на полето се появи Виктор Серафимов, който се включи добре в нападение, а дебют направи Димитър Радев, който е юноша на БК Шумен, но изкара няколко сезона в Академик София. Чавдар не позволиха да се стига до сензационен обрат и спечелиха мача убедително със 106:70.

Най-полезен за нашият тим отново бе Андрей Иванов, който игра на познатото си ниво и освен 23 точки, добави 17 борби за коефициент 35. Димитър Янчев също отчете добри показатели, но главно благодарение на първото полувреме – 17 точки и 4 борби. Капитанът Янков отбеляза 11 точки хвана 6 борби и подаде 7 завършващи паса.

За Чавдар най-полезен бе Радослав Кочев, който записа 30 точки, хвана 13 борби и подаде 5 завършващи паса за коефициент на полезност 41. Ценко Наков бе другият с най-голям принос за победата – 27 точки и 6 асистенции. Капитанът на домакините Любо Лилов пък отчете 20 точки и 8 борби.

Следващата седмица нашият тим приема в зала „Младост“ в Шумен Видабаскет.