Черно море Тича-2 – БК Шумен 81:72 (А група, Втора шестица, 5 кръг)

БК Шумен загуби гостуването си на Черно море Тича-2 в мач от 5 кръг на Втора шестица в А група. Нашият тим отстъпи на младия и борбен отбор от Варна, въпреки че водеше през почти целия мач. С победата „моряците“ се бетонират на първото място в класирането с 5 победи от 5 мача, а Шумен пада до второ място с 4 победи и 2 загуби.

Срещата започна в бързо темпо, двата отбора се познаваха много добре от мачовете си в първата фаза на първенството и затова не се бавеха в разиграванията, а се опитаха да организират бързо своите атаки, преди противника да е разгадал комбинацията. Първата половина на частта премина кош за кош, като най-резултатни за домакините в тези първи десет минути бяха Кристиян Кръстев и Мартин Коцев, докато за Шумен точките се разпределиха между Кирилов, Серафимов и Джамбазов. След първите шест минути нашият тим намери своята игра в защита и последва силния серия, в която отборът ни дръпна със 7 точки след кошове на Андрей Иванов, Серафимов и Джамбазов, като затворихме четвъртта при 27:20 в наша полза.

Втората четвърт продължи с добрите изяви за отбора на Шумен, които добавиха още пет точки към преднината си след кошове на Янков и Росен Иванов. Варненци, явно притеснени от играта на гостите, продължиха да пропускат своите стрелби, както и да допускат технически грешки. За половин четвърт те бяха отбелязали само 1 кош чрез Кристиян Кръстев, преди Христов да вкара от тройката 4.30 минути преди края на полувремето. Шумен също изстинаха в нападение и освен два коша на Андрей Иванов и Кирил Кирилов, не успяхме да реализираме другите си възможности. До края на частта „моряците“ намериха сили да върнат част от преднината и след кошове на Александър Кръстев и Мартин Коцев се оттеглиха на полувреме при 35:40 в полза на Шумен.

Второто полувреме започна точно като първото – двата отбора успяваха да отбелязват своите възможности в атака, като редуваха успешните опити. В тези минути защитата не сработваше и резултатът вървеше 4-5 точки в полза на Шумен. Кристиян Кръстев се разкарва отново и след поредна негова тройка в средата на полувремето варненци излязоха напред 51:49. Мартин Коцев отбеляза още две за варненци и последваха нови три минути суша за двата отбора. Росен Иванов вкара дежурната си тройка и изравни резултата 53:53. До края на третата част отборите си разменяха кошове като в самия край Милен Чолаков за Шумен и Наско Христов за Черно море отбелязаха по една тройка за да затворят четвъртта при 60:60.

Последната четвърт започна добре за Шумен и след кошове на Кирилов и Росен Иванов отново дръпнахме с пет точки преднина преди Кр. Кръстев, а след това и тройка на Петър Христов да изравнят резултата 67:67. При оставащи 4 минути до края на срещата „моряците“ заиграха много по-съсредоточено в защита, а в нападение се възползваха от грешки на нашия тим в подкошието и нови кошове на Кр. Кръстев, Коцев и Стефанов успяха да доведат за кратко време разлика от 10 точки, които не беше проблем да удържат до сирената и да се поздравят с успеха 81:72.

Най-полезен за Шумен отново бе Андрей Иванов, но този път неговия коефициент е доста по-слаб 18 – 10 точки и 16 борби. Андрей Джамбазов направи силен мач и завърши с коефициент 14 – 9 точки и 6 борби. Виктор Серафимов с 15 точки и 2 асистенции, както и Росен Иванов с 10 точки, 5 асистенции и 4 борби са другите полезни за Шумен.

За Черно море Тича най-добре се представи Кристиян Кръстев, юношата на клуба отбеляза 25 точки и грабна 10 борби. Капитанът Мартин Коцев пък бе близо до трипъл-дабъл с 19 точки, 11 асистенции  7 борби.

Следващият мач на Шумен е гостуване в Русе на Дунав, а двубоят е следващата неделя 12.03.2017 от 17.00 часа в зала Дунав.