Черно море Тича-2 – БК Шумен 93:91 (А група – регион „Изток“, 8 кръг)

Вторият отбор на Черно море Тича спечели драматична победа над БК Шумен в мач от 8 кръг на първенството на А група, регион „Изток“. Варненци се поздравиха с успеха след кош 6 секунди преди финалната сирена – 93:91 и така съкратиха преднината на Шумен в борбата за второто място на само една победа. С този успех „моряците“ имат 4 победи и 3 загуби. Шумен запазва второто място, което дава право на директно участие във финалната шестица въпреки загубата. За нашият тим беше важен и фактът, че загубата е с по-малко от 8 точки – разликата, с която победихме Черно море в първият двубой и така при равни показатели за крайното класиране, точковата разлика в преките двубои ще бъде в наша полза.

Двубоят започна ударно за домакините, които чрез Коцев и Стефанов поведоха с 4:0. Виктор Серафимов бе точен от тройката, но след това последва серия от 11:0 за „моряците“ преди Васко Михайлов да запише нови две точки за Шумен. Коцев и Кръстев бяха в основата на силната игра на варненци в нападение, а Куртев чрез своите асистенции ги подпомагаше. Все пак шуменци се събудиха и след последователни кошове на Димитър Янчев, Васил Михайлов и Андрей Иванов преднината на Черно море бе стопена до 4 точки – 23:19. Два пробива на Куртев и Кръстев качиха разликата до 8 точки, но от наказателния Михайлов върна две точки и частта приключи 27:21 в полза на домакините.

Втората четвърт бе изключително равностойна, двата отбора си разменяха хубави и резултатни атаки. За домакините най-дейни на терена бяха Стефанов, Кръстев и Коцев, а за нашият тим Янко Янков и Васил Михайлов, които взаимодействаха добре в нападение. Андрей Иванов също се отличи с две хубави завършвания под коша на противника, а Янчев и Серафимов бутнаха две тройки – тази на Серафимов и с нарушение. Шумен спечели частта само с две точки – 25:23, за да не позволи на домакините да увеличат преднината си.

Второто полувреме започна в същия ритъм. Съперниците си разменяха „любезности“ в нападение чрез обичайните заподозрени – Андрей Иванов и Васко Михайлов за Шумен, Коцев, Кръстев и Мартин Стефанов за Черно море Тича. След изиграване на половината от четвъртта резултатът бе равен 59:59. За нашият тим се разигра и Антонио Станков, който не изпусна първите си четири изстрела в мача и след две негови тройки, както и успешен пробив резултатът бе 6 точки в наша полза – 70:64. Последната минута и 18 секунди, обаче бяха изцяло в полза на домакините, които отбелязаха 6 поредни точки и изравниха резултата – 70:70.

Последната част започна страхотно за Шумен – успешен пробив на Васил Михайлов и нова тройка на Антонио Станков качиха преднината до 5 точки. Силната ни защита продължи да работи, което създаде нови възможности в нападение за Шумен, като този път ролите се обърнаха – Станков завърши добра комбинация, а Михайлов реализира от тройката. Коцев върна тройка за варненци, но отново Станков проби добре и изведе Шумен 8 точки напред 82:74. Дуелът между Коцев и Станков продължи – по една тройка и за двамата в рамките на минута, а между тях и успешен пробив на Виктор Серафимов държаха разликата 10 точки в наша полза. В оставащите 4 минути до края нашият тим явно подцени ситуацията, а Коцев продължи да играе като обсебен и три негови тройки в рамките на минута и половина обърнаха мача в полза на варненци – 89:87 в тяхна полза само 2 минути преди края. Андрей Иванов напомни за себе си в края и след един успешен наказателен и тройка, преднината отново бе две точки в наша полза. В следващата атака Коцев изравни, нападението на нашия тим не бе успешно, а в последната си атака Черно море дадоха топката в ръцете на Куртев, който с добър пробив по крайната линия изведе тима си напред 93:91. Последва тайм-аут и бързо нападение за Шумен в оставащите 6 секунди, но Андрей Иванов не успя да повтори геройството от Бургас преди две седмици и срещата завърши 93:91 в полза на Черно море Тича.

Най-ефективен на полето за Шумен бе Васил Михайлов с 22 точки, 14 борби, 5 асистенции и 3 откраднати топки за коефициент 38. Андрей Иванов направи поредния си силен мач за Шумен с 16 точки, 14 борби и 2 откраднати топки. Антонио Станков показа класа с 18 точки (7-9 стрелба от игра) и 2 откраднати топки. Виктор Серафимов също записа силен мач с 12 точки и 4 асистенции.

За домакините от Черно море над всички бе Мартин Коцев – синът на треньора на домакините отбеляза 36 точки, взе 4 борби и подаде 4 завършващи подавания. Мартин Стефанов също направи запомнящ се мач с 26 точки и 4 борби. Куртев въпреки, че завърши със само 6 точки бе героят за варненци с победния си изстрел 6 секунди преди края, но и с 5 асистенции и 3 откраднати топки.

Следващият двубой за Шумен е неделя 04.12.2016 срещу Академик Варна, а двубоят ще се състои в зала „Младост“ в Шумен.