2021/22 ББЛ А група – Изток, ПЛЕЙОФИ – полуфинал, 2 мач: Светкавица – Шумен-2 57:77

Шумен се класира за финала на ББЛ А група – Изток след като спечели полуфиналната серия срещу Светкавица Търговище с 2:0 победи. Днес шуменци записаха втората победа в серията, налагайки се със 77:57 като гост. На финала Шумен ще срещнат Шоутайм, в чийто състав личат имената на редица бивши играчи на БК Шумен – Милен Чолаков, Никола Николов, Красимир Димитров и Николай Николов, което е гаранция за истинско дерби!

Днешният двубой между Светкавица и Шумен в търговишката зала „Дечко Стефанов“ започна много по-равностойно в сравнение първия мач от серията. Отборът от Търговище играше много по-добре и реализираше голяма част от изстрелите си благодарение на Сашо Георгиев, Елизар Кръстев и Калоян Стоянов. Шумен обаче не позволи на доамините да отворят голяма разлика и след 10 минути игра Светкавица водеше само с 6 точки – 22:16 след като Йоан Йоргов показа добрата си стрелба за Шумен в края на частта.

През втората четвърт Шумен предложи много по-добра защита и започна да топи изоставането си. Ростислав Тончев отново показа, че е сред най-добрите стрелци в А група и наниза няколко тройки. Йоан Йоргов също се доказа като отличен реализатор в тази четвърт, а в последните ѝ секунди Теодор Димитров се включи в канонадата от линията за три точки с точен изстрел, който изведе Шумен с точка напред преди почивката – 35:34.

След подновяване на играта Шумен предложи нова порция от по-добрата си защита. Гостите ограничиха Светкавица до 14 точки в третата четвърт, а в нападение Константин Паисиев, Теодор Димитров и Милош Чойбашич не спираха да бележат за Шумен и в края на частта авансът на шуменци се качи до 7 точки – 55:48.

В началото на последната четвърт Шумен се хвърли с всички сили, за да не позволи на Светкавица да обърне срещата и да се стигне до трети решителен мач. Шуменци тотално затвориха коша си и Светкавица почти не стигаше до точни изстрели в последния период. Нападението на Шумен пък не спря да бъде ефективно и разликата много бързо скочи до 15 точки. Почти всички на игрището за гостите успяха да се разпишат, а частта бе спечелена убедително с 22:9, с което и мача – 77:57.

Силно за Шумен играха Йоан Йоргов – 14 точки и 9 борби, Константин Паисиев – 14 точки и 13 борби, Ростислав Тончев – 13 точки и 9 борби, а Теодор Димитров се отличи с 11 точки и 3 борби.

За Светкавица силно играха Калоян Стоянов с 11 точки и 9 борби, Елизар Кръстев с 10 точки и 8 борби, както и Сашо Георгиев с 9 точки и 5 борби.

Предстои да разберем датата за финалите на ББЛ А група – Изток, следете сайта ни и Фейсбук страница, за да научите своевременно кога и къде ще се играят мачовете.

 

Можете да гледате запис от двубоя тук:

Пълна статистика вижте тук: