2021/22 ББЛ А група – Изток, ПЛЕЙОФИ – полуфинал: Шумен-2 – Светкавица 113:66

Дублиращият отбор на Шумен започна ударно тазгодишните плейофи. Нашият тим победи в първия мач от полуфиналната серия Светкавица Търговище със 113:66 в „Арена Шумен“ и поведе с 1:0 победи. Шумен може да се класира за финала още в сряда, когато е вторият двубой от серията. На финала вече чака отборът на Шоутайм, който победи в другия полуфинал Икономически университет с 2:0 победи.

Срещата започна равностойно и отборът от Търговище показа много мотивация за добро представяне въпреки отсъствието на лидера на отбра – Димитър Янчев. Шумен се опита да се откъсне след тройка два наказателни на Виктор Серафимов, но гостите намираха отговор на успешните шуменски атаки и до средата на първата четвърт авансът на Шумен се задържаше 3 точки. В последните 4 минути на частта обаче шуменци превключиха на друга скорост. Основната движеща сила бе защитата, което осигуряваше лесни стрелби за Серафимов, Русков и Паисиев, който показа отскок с две забивки. Разликата „излетя“ до 15 точки в края на първите 10 минути – 32:17 за Шумен.

През втората четвърт Шумен-2 продължи наказателната акция в защита, което отново отваряше лесни стрелби в нападение. Точна ръка зад линията за 3 точки показаха Тончев, Димитров и Йоргов, а Чойбашич носеше точки в подкошието. В средата на частта авансът на домакините стигна 30 точки. В игра за Шумен се появиха и част от юношите ни, което бе глътка въздух за гостите. Светкавица съумя да свали дефицита си до 22 точки 3 минути преди почивката. Милош Чойбашич обаче нямаше намерение да позволи на отбор от Търговище да се върна в мача. Шуменският център се разписа на три пъти в последните минути на полувремето, а разликата отново скочи до 29 точки – 66:37 на почивката.

В началото на второто полувреме Шумен очевидно показа по-слаба концентрация в защита, а отборът не Светкавица показа, че може да играе по-равностойно. Резултатът се движеше кош за кош през почти цялата третата четвърт. По-добрата шуменска стрелба обаче помогна на отбора ни да спечели и тази част с 22:17.

В последната четвърт при вече решен мач бе време на шуменските юноши да покажат своите умения – Никола Любенов, Баръш Мустафа, Окан Хасанов и Веселин Байчев направиха отлично включване в последната четвърт и показаха, че тепърва ще чуваме имената им в мъжкия баскетбол. Шумен взе убедително и последната четвърт с 25:12, за да оформи краен резултат – 113:66.

Милош Чойбашич изигра поредния си силен мач в ББЛ А група с 15 точки и 16 борби. Константин Паисиев също имаше основен принос за победата със 17 точки, 6 борби. Йоан Йоргов, Виктор Серафимов, Теодор Димитров и Никола Любенов минаха границата от 10 точки за Шумен.

За отбора на Светкавица силно играха Калоян Стоянов с 14 точки и 11 борби, Александър Янчев с 14 точки и 2 асистенции, както и Георги Минков с 11 точки и 4 асистенции. Сурхан Акифов също записа 11 точки и 4 борби.

Вторият двубой ще се играе в търговишката зала „Дечко Стефанов“ на 25 май от 19.00 ч.

Можете да гледате запис от двубоя тук: