2021/22 ББЛ А група – Изток, ПЛЕЙОФИ – Финал: Шумен-2 – Шоутайм 71:79

Дублиращият тим на Шумен не успя да свали от трона на ББЛ А група – Изток отбора на Шоутайм, които за втора поредна година е шампион след като се наложи със 79:71 във финала игран днес в залата на Икономически университет Варна. Шоутайм, в чиито редици играят четирима бивши шуменски баскетболисти – Красимир Димитров, Милен Чолаков, Никола Николов и Николай Николов изигра много силно първо полувреме, в което дръпна с 15 точки. Въпреки по-силната игра на Шумен през втората част, варненският отбор удържа преднината си и се поздрави с втора титла в източния регион на ББЛ А група.

Срещата започна отлично за симоволичния гост в мача – Шоутайм, който дръпна със 7:0 след кошове на Димитров и Никола Николов. Последва размяна на кошове и разликата се движеше 5-7 точки за варненци. Берк Мехмед, Красимир Димитров и Николай Николов бележеха в почти всяка варненска атака, но благодарение на Виктор Серафимов и Пламен Русков шуменци удържаха аванса на варненци. Минута и половина преди края на първата четвърт обаче Шоутайм направиха поредица от силни защити, а нападението им не спря да бележи и в крайна сметка качиха разликато до 10 точки в края на частта – 30:20.

Шумен започна с по-добра защита втората четвърт. За 3 минути игра Шоутайм отбеляза едва един кош, а серия кошове на Виктор Серафимов свалиха пасива на отбора ни до 6 точки. Димитров и Никола Николов обаче показаха, че трудно могат да бъдат спредни на пробив и разликата отново скочи до 11 точки в средата на частта. При отсъствието на лидера в борбите от редовния сезон – Милош Чойбашич, за центъра на Шоутайм – Николай Николов не бе проблем да обира отскочилите топки, а и да вкарва лесно в подкошието. Шоутайм продължи да качва преднината си и въпреки добрата игра на Симеон Георгиев в нападение за Шумен, авансът на гостите достигна 15 точки на почивката – 50:35.

Шумен започна третата чевтърт с много агресивна защита и ограничи лесните точки за Шоутайм. За съжаление шуменското нападение в тази четвърт не бе на своя максимум и резултатът се движеше кош за кош. Опитният отбор на Шоутайм знаеше на кого да остави далчените стрелби и кого да пази при пробив. Красимир Димитров, Николай Николов и Милен Чолаков пък вкараха много важни изстрели и авансът на варненци достигна 17 точки, 2 минути и половина преди края на третия период. В оставащите минути обаче Шумен не допсуна нов кош, а Серафимов от фаула и пробив на Русков съкратиха шуменското изоставане до 13 точки.

Шумен се хвърли да изравнява в последната четвърт. Георгиев на два пъти от тройката и два пробива на Паисиев сложиха 10 бързи точки в актива на златисто-зелените, но Шоутайм отговаряше на почти всеки шумнески кош и разликата бе смъкната със само две точки – 59:70. Последваха силни защити за Шумен и точни наказателни, което стопи разликата до 7 точки, но Берк Мехмед отбеляза изключително важна тройка, която направи резултата 73:63 за варненци. Последва нова размяна на кошове и минута и 40 секунди преди края Шотайм водеше с 11 точки. Шумен обаче отказваше да се предаде. Нашият тим продължи да се раздава в защита, а пробив на Серафимов и тройка на Баръш Мустафа сведоха изоставането ни до 6 точки. За съжаление оставаха само 24 секунди до края и Шумен бе принуден да фаулира. Чолаков и Мехмед реализираха от фаул линията и оформиха победата на Шоутайм – 79:71.

Шоутайм за втора поредна година е със залтото, Шумен е със сребарните медали, след като миналата година бе с бронза. Третото място остана за отбора на Светкавица Търговище, който днес победи Икономически университет Варна в мача за бронза със 71:61. И двата финалиста от източния регион се класират за националните финали, където ще спорят за титлата на ББЛ А група от 10 до 12 юни в София. Освен Шумен и Шоутайм, място на финалите вече си осигуриха отборите: Бавни и яростни, както и Чавдар Троян от ББЛ А група – Център. В регион Запад до полуфиналите стигнаха отборите на Миньор 2015 Перник, Хебър Пазарджик, ЦСКА София и Спортист 1959 Своге.

Снимка: ББЛ

Можете да гледате запис от двубоя тук:
e>

Пълна статистика вижте тук: