2021/22 ББЛ А група – Изток, 14 кръг: Икономически университет – Шумен-2 61:81

Шумен-2 вече е едноличен лидер в ББЛ А група – Изток. Това стана след победа над досегашните лидери от Икономически университет Варна. В „Арена Шумен“ баскетболисти на Янко Янков надиграха „икономистите“ с 81:61 и с 11 победи ги изместиха от лидерската позиция. ИУ остава с 10 победи от изиграни 12 мача.

Срещата започна убедително за Шумен, който си осигури 9 точки аванс в първите 4 минути. Както в предишните няколко мача на златисто-зелените, така и днес Милош Чойбашич започна ударно с пълна доминация под кошовете. ИУ изравни играта във втората половина на частта и дори съкрати част от изоставането си, но в края ѝ Виктор Серафимов направи силно включване. Негови тройка и кош с фаул затвориха първата четвърт с 12 точки преднина за Шумен – 19:7.

През втората четвърт варненският отбор заигра като лидер в класирането и започна да бележи в по-голяма част от своите атаки. Защитата на ИУ също бе на ниво, но единствената въпросителна, която „икономистите“ не успяха да разрешат в тази четвърт бе шуменският център Чойбашич. Милош просто не можеше да бъде спрян и отбеляза 11 точки за Шумен само в тази част. Ростислав Тончев също се включи с две тройки. Стрелбата на варненци също бе на ниво главно благодарение на Николай Маринов. Сирената за край на първото полувреме дойде при 41:29 за Шумен.

Подновяването на играта дойде с нови кошове на Чойбашич, но ИУ реагираха и скъсиха дистанцията до 10 точки. Защитата на Шумен обаче заработи на пълна мощ в средата на третата част, което помогна на Русков, Йоргов и Серафимов да качат шуменската преднина до 18 точки. Последва размяна на кошове, но подема на Шумен продължи и авансът достигна 22 точки. В самия край на третата четвърт Димитър Илиев показа качества в нападение и след негови кошове и пропуски на Шумен, разликата бе сведена до 16 точки.

Последният период започна с нов кош на Илиев за гостите. Маринов също се разписа за ИУ и те смело погледнаха към обрат. Чойбашич и Константин Паисиев обаче бързо разбиха амбициите на варненци. В продължение на 5 минути разликата се запазваше 15-16 точки, след размяна на кошове. Три минути преди края „икономистите“ се опитаха да направят загубата си по-поносима след две тройки на Маринов и Бонев, но Шумен завърши мача както се полага за един лидер в класирането. На терена вече бяха кадетите и именно един от тях – Станислав Бънков показа точен мерник. А и Тончев вкара една от многото си тройки през този сезон, което осигури преднина за Шумен от 20 точки – 81:61, при който резултат завърши и срещата.

Милош Чойбашич продължава с доминацията си в ББЛ А група – Изток. Шуменският център завърши мача с 30 точки 20 борби, 4 асистенции и 2 чадъра за внушителния коефициент от 37. Константин Паисиев бе близо до нов трипъл-дабъл – 11 точки, 11 борби и 8 асистенции. Виктор Серафимов изигра силен мач с 14 точки и 8 асистенции. Ростислав Тончев също бе на висота – 11 точки и 6 борби и 3 асистенции.

За Икономически университет силно играха Николай Маринов – 16 точки, 7 борби и 4 асистенции; Емил Михалев – 11 точки и 10 борби; Александър Подскочиев – 10 точки и 8 борби.

Последния кръг от редовния сезон на ББЛ А група – Изток е следващата неделя – 10 април. В него Шумен-2 ще играе срещу Шабла от 18.00 ч. в залата на ИУ Варна. Напомняме Ви, че освен този мач, шуменци имат и един отложен мач срещу днешния противник – ИУ. Преди да бъде насрочен обаче ИУ имат да изиграят друг отложен мач в сряда 6 април срещу Шоутайм. Тези мачове ще разплетат възела за първото място в ББЛ А група – Изток.

Можете да гледате запис от двубоя тук:

Пълна статистика вижте тук: