2021/22 ББЛ А група – Изток, 3 кръг: Светкавица – Шумен-2 85:96

Вторият отбор на Шумен взе реванш от Светкавица Търговище в ББЛ А група – Изток. В отложен мач от 3 кръг шуменци победиха гостуващия тим от Търговище с 96:85 и се върнаха на победния път след като допуснаха единствената си загуба именно от „светкавиците“ в предишния си мач от първенството. С 6 победи от 7 мача Шумен дели първото място с отбора на Икономически университет. Именно срещу ИУ трябва да изиграе следващия си мач дубълът на Шумен, но дата и час за двубоя все още не са определени.

Срещата започна по-добре за гостите от Търговище, които чрез Александър Янчев поведоха в резултата. Пламен Русков обаче показа, че се намира във форма и след два негови фаула и две тройки Шумен излезе напред с 11:5. Шумен продължи да трупа аванс, който стигна 12 точки в края на първата четвърт – 25:13. Втората четвърт продължи с отлична стрелба от тройката на Тончев и Димитров за Шумен и авансът продължи да се качва в наша полза, достигайки 19 точки в средата на частта. Последваха три по-слаби минути за шуменското нападение, но защитата се справи добре и не позволи на „светкавиците“ да смъкнат изоставането си под 10 точки. В края на частта златисто-зелените отново показаха класа, като добро включване направи и Станислав Бънков от кадетите на Шумен, който записа две точни стрелби. Домакините си осигуриха 22 точки аванс на почивката – 54:32.

Второто полувреме започна с надстрелване, в което отборите си размениха няколко точни изстрела. Шумен изигра две добри защити и увеличи преднината си до 25 точки, но след този момент сякаш последва отпускане и Светкавица веднага се възползва. Калоян Стоянов влезе в серия за гостите и след 13 поредни негови точки изоставането на гостите намаля до 12. Шумен реагира в края на третата част, спря серията на Търговище и запази двуцифрен аванс – 74:63. Последната четвърт започна по-силно за Шумен благодарение на Виктор Серафимов, който отбеляза две стрелби (едната от тройката), но Светкавица не се даваше и отговаряше на всеки точен изстрел. Почти цялата последна част се движеше кош за кош и Шумен поддържаше преднина от 10-на точки, като отново Виктор Серафимов бе основното оръжие в нападение. До края гостите така и не успяха да намалят изоставането и Шумен се поздрави с успеха 96:85.

Виктор Серафимов изигра отличен мач. Шуменецът записа 20 точки, 8 борби, 6 откраднати топки и впечатляващите 16 асистенции. Константин Паисиев също се включи силно със 17 точки 9 борби и 4 асистенции. Капитанът на отбора – Теодор Димитров добави 13 точки, 5 борби и 4 асистенции.

За Светкавица отличен мач записа Александър Янчев с 26 точки и 5 борби. Калоян Стоянов също показа добра форма с 22 точки и 8 борби. Сашо Георгиев се отчете с 19 точки, 4 борби и 5 асистенции.

 

Можете да гледате запис от двубоя тук:

Пълна статистика вижте тук: