2021/22 ББЛ А група – Изток, 9 кръг: Шумен-2 – Икономически университет 81:48

Дублиращият отбор на Шумен приключи редовния сезон в ББЛ А група – Изток подобаващо с победа. Нашият тим се наложи над втория в крайното класиране – Икономически университет Варна с 81:48 в отложен мач от 9 кръг на първенството. Така с 13 победи и само 2 загуби Шумен оглави групата. ИУ остава на второ място, с равен брой победи – по 11 с Шоутайм, но с по-добри показатели в преките двубои.

Срещата започна колебливо за Шумен-2, които позволиха на варненци да поведат с 4:2, но от този момент до края на първата четвърт, шуменци показаха не просто добра защита, а направо отказаха варненци от възможността да бележат. „Икономистите“ вкараха само още 2 точки до кря на откриващия период. Нападението на Шумен пък действаше ефективно благодарение на Виктор Серафимов, Милош Чойбашич и Йоан Йоргов, записвайки 23 точки в първата част.

През втората четвърт играта бе доста по-равностойна. Символичните гости – ИУ (мачът се игра в залата на Икономически университет) започнаха по-често да стигат до резултатни атаки, но Шумен също играеше отлично в нападение и продължи да увеличава актива си. Йоан Йоргов отново водеше нападението, подпомаган от Аристидис Папатеодору, който също се включи силно от пейката в тази част. Шумен взе и втората четвърт с 21:17.

След подновяване на играта ИУ отново бяха подложени на активна защита, докато Пиасиев, Серафимов и Теодор Димитров отбелязаха 8 безответни точки в началото на частта за 52:23 и на практика срещата бе решена. До края на третата четвърт „икономистите“ отбелязаха едва 9 точки, докато шуменци записаха 17, като добро включване направи Веселин Байчев от кадетите на Шумен, с няколко резултатни атаки.

В последната четвърт Янко Янков пусна на терена всички от шуменските кадети и те показаха, че може да им се разчита и в бъдеще. Станислав Бънков се включи силно в нападение с няколко точни изстрела, Ивелин Йорданов пък показа добра защита и също се разписа. Шумен взе и последната четвърт с 20:16, а с това и мача – 81:48.

Пореден силен мач за Милош Чойбашич – 14 точки и 18 борби за Шумен. Йоан Йоргов също бе с основен принос за победата – 14 точки и 9 борби. Също с 14 точки завърши Виктор Серафимов, а 10 точки и 4 асистенции бяха записани на името на Аристидис Папатеодору.

За Икономически университет добре се представиха Димитър Илиев с 15 точки и Цветан Савов с 9 точки и 4 борби.

Днес започват и плейофите в ББЛ А група – Изток с първата срещу между Шоутайм и Шабла. Играе се в серия от 2 победи от 3 мача. Победителя от тази серия се изправя срещу ИУ, а Шумен-2 ще играе с победителя от серията между Светкавица Търговище и Ънстопабъл Добрич.

Можете да гледате запис от двубоя тук:

Пълна статистика вижте тук: