2021/22 ББЛ А група – Национални финали, четвъртфинал: Спортист Своге – Шумен-2 81:95

Дублиращият отбор на Шумен се класира на полуфиналите в ББЛ А група след победа над вицешампиона на Запад – отборът на Спортист Своге с 95:81. На полуфинала Шумен ще срещне шампионите на Запад – Миньор 2015 Перник, които победиха драматично Хебър Пазарджик с 83:82 в другия четвъртфинал от долната схема. Мачът между Шумен и Миньор е утре, но датата и часът ще станат ясни по-късно след изиграване на всички четвъртфинали.

Мачът между Шумен и Спортист Своге започна с яко вкарване и за двата отбора. Мартин Раднев поведе нападение на Своге, докато Шумен си имаше версия на Стеф Къри в лицето на Симеон Георгиев, който вкара 4 тройки(!!!) само в първата четвърт на мача. Двата отбора се гонеха кош за кош през цялата част. „Спортистите“ разчитаха на тежки отигравания под коша, докато Шумен отговаряше с изстрели от тройката и бързи разигравания. Своге все пак взе първата четвърт с 26:23

През втората четвърт Шумен продължи с канонадата зад линията за три точки. Освен Георгиев, към тройка-партито се включиха Ростислав Тончев Теодор Димитров и Пламен Русков. Шумен показа много по-добра защита в тази част, а Константин Паисиев бе в основата на обрата. Паисиев гръмна една мощна забивка на контра-атака, а след това и завърши красива комбинация в подкошието след пас на Тончев. Опитните играчи на Спортист в лицето на Джими Хънт и братята Иван и Симеон Ценове обаче не позволяваха на Шумен да се откъсне. В последните минути на първото полувреме силната защита на Шумен доведе то преднина от 5 точки преди почивката – 47:42.

Подновяването на играта през третата четвърт започна с нова размяна на кошове. Загоров, Тилев и Раднев носеха точките за Своге, а Шумен разчиташе на Пламен Русков. В средата на частта Никола Любенов се разигра за Шумен и показа олтичната си стрелба. Юношата ни записа две тройки и пробив в рамките на 3 минути. Раднев и Тилев обаче не позволяваха изоставането на Спортист да мине 10 точки. Йоан Йоргов също се включи в пуканицата от тройката с два точни изстрела в края на третия период. Симеон Ценов обаче ги върна и двете, като разликата се запазваше 6 точки. След размяна на още няколко коша, Шумен запази водачеството преди последните 10 минути – 67:73.

Последната чевтърт започна с нова торйка на Шумен – този път дело на Виктор Серафимов. Наказателен на Димитров и нова тройка на Йоргов качиха аванса на Шумен до 13 точки. Нашият тим играеше отлично в защита и сякаш намери противодествие срещу мощните атаки на Спортист в подкошието. Отборът от Своге нямаше намерение да се предава и отново Раднев и Симеон Ценов свалиха изоставането на отбора си до 8 точки. Симеон Георгиев и Раднев разминаха по една тройка в средата на частта, но както казахме по-рано, Георгиев се бе превъплътил в Къри този мач и след поредна негова тройка, разликата мина 10 точки и до края на мача Шумен не позволи тя да падне под тази граница. Чисто тактически Шумен успя да измори съперника, с бърза игра и агресивна защита. Косьо Паисиев затвори мача с три поредни коша и оформи крайното 95:81.

Константин Паисиев водеше Шумен с 21 точки, 8 борби и 2 асистенции. Симеон Георгиев бе другият герой в мача с 21 точки (7 тройки!), 2 борби и 3 асистенции. Виктор Серафимов изигра много силен мач записвайки 7 точки, 8 борби и 8 асистенции. Ростислав Тончев с 11 точки и 8 асситенции, Йоан йоргов с 11 токчи и 3 борби също имаха основен принос за успеха.

За Спортист Своге силно представяне записаха Мартин Раднев с 21 точки, 3 борби и 4 асистенции, Иван Ценов с 14 точки и 4 борби, Петър Загоров с 13 точки и 9 борби, както и Симеон Ценов – 7 точки, 11 борби и 4 асистенции.

Пълна статистика вижте тук: