2022/23 ББЛ А група – Изток, 1 кръг: Шумен-2 – Ънстопабъл 81:76

Дублиращият отбор на Шумен започна с победа участието си в ББЛ А група – Изток. Момчетата на Янко Янков се наложи над Ънстопабъл Добрич с 81:76 в залата на ИУ Варна в мач от първия кръг от надпреварата. Ценен успех за младия шуменски отбор, който тази година е съставен основно от юношите до 17 години.

Срещата започна по-добре за Ънстопабъл, които отбелязаха първите 4 точки. Един от най-опитните в отбора на Шумен обаче – Пламен Русков се разигра и за минути върна две точни стрелби – едната от тройката, скоето Шумен излезе напред. Двата отбора си размняха кошове до края на частта, а напият тим запазваше минимална преднина от точка. Баръш Мустафа и Никола Любенов бяха най-ефективни за шуменското нападение до края на първата четвърт и успяхме да задържим крехкия аванс след 10 минути игра – 18:17.

Втората четвърт започна с тройка за Шумен дело на Ивелин Йорданов. В тези минути и двата отбора разчитаха повече на защитата и до средата на частта не бяха отбелязани много кошове, но Шумен увеличи преднината си до 6 точки. Последваха силни минути за добричкия отбор, който благодарение на бившия шуменски баскетболист – Кирил Кирилов съкратиха изоставането си отново да 1 точка. В последните минути на първото полувреме обаче се разигра Станислав Бънков за Шумен и след негов пробив и два наказателни, нашият тим отново увеличи аванса си. Русков затвори първите 20 минути с поредната си точна стрелба и Шумен се оттегли с преднина от 7 точки – 35:28.

Второто полувреме започна с надстрелване между двата отбора. Мустафа, Бънков, Русков и Пиаисев бяха точни за Шумен, а за Ънстопабъл тройка на Симеонов, пробив на Кирилов и две стрелби на Тодоров задържаха разликата 6-7 точки. Пламен Русков обаче бутна поредната си тройка, с която Шумен поведе с двуцифрен аванс. Нашият тим заигра много силно в защита в средата на третата четвърт, а Баръш Мустафа показа изключителни умения в нападение. Шуменския юноша отбеляза 3 тройки и направи изкусен пробив, като освен него, тройка на Паисиев и нови точни стрелби на Русков вдигнаха шуменското водачество до 24 точки. За съжаление младият шуменски отбор сякаш си повярва, че е спечелил мача и опитните играчи на Ънстопабъл се възползваха максимално. Добричлии вкараха 7 безответни точки и въпреки поредната тройка на Русков до края на третия период разликата се запази под 20 точки – 70:52 за Шумен.

Последната четвърт започна с нова силна серия на Ънстопабъл, които отбелязаха 4 поредни коша и шуменския аванс бе стопен до 10 точки. След взетия тайм-аут от Янко Янков шуменци се опомниха, а Мустафа отново показа точния си мерни и след негоава тройка и точна стрелба от средна дистанция Шумен запазваше аванса си над 10 точки. Ънстопабъл не се предаваха и на свой ред успяваха да върнат почти всеки шуменски кош балгодарение на опитните Кирилов и Симеонов. Две минути и половина преди края аванса на Шумен бе едва 5 точки, но нашите момчета проявиха характер и с по-здрава защита, както и кошове на Мустафа и Джанер Асенов съумяха да запазят преднината и да грабнат победата с 81:76.

В следващия кръг на 16 октомври Шумен ще се изправи срещу Икономически университет Варна, но мястото и часът на двубоя са все още неизвестни.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: