2022/23 ББЛ А група – Изток, 10 кръг: Шоутайм – Шумен-2 102:57

Дублиращият отбор на Шумен загуби в мач от 10 кръг на ББЛ А група – Изток срещу лидера в класирането Шоутайм. Мачът игран в зала „Дечко Стефанов“ в Търговище завърши 102:57 в полза на варненския отбор, който е без загуба до момента и убедително води във временното класиране. Шумен-2 запазва третото място, но е с мач повече от преследвача – Черно море Тича-2.

Варненци започнаха срещата по-добре и държаха преднина от 5 точки, но две тройки на Окан Хасанов върнаха Шумен близо до съперника. Двата съперника се захапаха в първата четвърт, играйеки кош за кош. Шумен взе преднина от 3 точки след тройка на Байчев, но Симеон Варчев върна Шоутайм напред след два поредни коша – единия от тройката. До края на частта символичните домакини от Варна задържаха крехка преднина и затвориха първите 10 минути с 3 точки аванс – 24:21.

Втория период започна с нов кош за на Шоутайм, но тройка на Ивелин Йорданов и пробив на Баръш Мустафа изравниха резултата. Два поредни коша на Байчев извеждаха Шумен напред в средата на частта, но за съжаление последваха силни минути за варненци, които се възползваха от спад в процента стрелби на шуменци и започнаха да трупат аванс. Веселин Георгиев, Красимир Димитров и Александър Иванов се погрижиха преднината на Шоутайм да достигне двуцифрен актив преди почивката – 48:33.

През третата четвърт Шумен подобри представянето си в нападение, но пък опитния отбор на Шоутайм, знаеше че точно в тези минути трябва да изкове победата си. Много по-добра игра в атака за варненци, водени от Димитров, Георгиев и Варчев, които бяха безкомпромисни в стрелбата от средна и далечна дистанция. До края на частта авансът на бяло-оранжевите достигна 29 точки и победата им бе опечена преди последните 10 минути.

Силната третата част сякаш обезвери младите шуменски баскетболисти. Прибързани стрелби и атаки водеха до пропуски за нашите момчета, докато Шоутайм се възползва максимално да организира бързи атаки, в които продължи да увеличава преднината си. Иванов, Чолаков и Варчев не пропускаха от дистанция, а шуменското нападение така и не намери ритъма си в тази последна четвърт. Последния съдийски сигнал дойде при 102:57 в полза на варненци.

В следващия кръг Шумен ще бъде домакин на турнира в ББЛ А група – Изток. Мачовете са предвидени за следващата неделя – 5 февруари в „Арена Шумен“. От 14.00 ч. Черно море Тича-2 играе с Шоутайм, от 16.00 ч. Светкавица се изправя срещу ИУ Варна, а Шумен-в ще играе срещу Ънстопабъл Добрич от 18.00 ч.