2022/23 ББЛ А група – Изток, 12 кръг: ИУ Варна – Шумен-2 59:75

Дублиращият отбор на Шумен победи Икономически университет Варна със 75:59 в мач от 12 кръг на ББЛ А група – Изток. Кръгът се проведе в „Арена Шумен“, като всички три мача се изиграха днес в Шумен. Победата е под номер 7 за шуменци, но те няма да изместят днешния си съперник от второто място, който е с 8 победи до момента в първенството.

Мачът започна с отчетливо предимство на шуменските баскетболисти, които в първите 5 минути на частта допуснаха едва 3 точки, докато нападението ни водено то Пламен Русков вече бе навъртяло 17 точки в актива си. Добро включване в тази първа четвърт имаха и Станислав Бънков, Баръш Мустафа и Веселин Байчев, който бе точен от тройката. В края ба първите 10 минути „икономистите“ все пак вкараха няколко коша чрез Емил Михалев и Никола Станчев, което задържа разликата в диапазона от 11 точки – 13:24.

Варненци изравниха играта през втората четвърт и дори свалиха разликата до 7 точки в началото ѝ, но шуменци проявиха характер и не позволиха на гостите да се върнат по-близо. Пламен Русков продължи да тормози защитата на ИУ с отлични пробиви и „евро-степ“ през цялата защита. Бънков и Хасанов също се представяха добре в нападение за Шумен. Точките за гостите идваха основно чрез Илиев, Михалев и Христов. Втората четвърт завърши наравно – 17:17 и двата отбора се оттеглиха на почивка при 11 аванс за домакините.

Второто полувреме също започна равностойно с размяна на кошове, но младите шуменски баскетболисти бяха изключително мотивирани за победа в този мач. Те играеха много активно в защита, не позволявайки на гостите да стигат до лесни стрелби, а нападението ни се развиваше светкавично и голяма част от точките дойдоха след бързи атаки. Станислав Бънков започна подема за Шумен отбелязвайки първите 7 точки в третата четвърт. Пламен Русков, Веселин Байчев и Баръш Мустафа също бяха ефективни в атака. В края на третата четвърт разликата вече премина 20 точки след поредица тройки – една на Мустафа и две на Байчев.

ИУ премина в зонова защита през последната четвърт, за да попречи на шуменци да атакуват през човек и това даде резултат. Петър Христов пък се разигра в нападение за варненския отбор и отбеляза няколко тройки в тази четвърт. Шумен обаче продължаваше да разчита на бързите атаки и това задържаше разликата 15-18 точки през почти цялата четвърта част. В края се видя, че Шумен е и по-свежия отбор, което ни позволи да затворим мача с преднина от 16 точки – 75:59 и първа победа срещу ИУ този сезон.

В следващия 13 кръг Шумен ще се изправи срещу Черно море Тича-2 в пряк сблъсък за третото място. Мачът ще се играе в зала „Добротица“ в Добрич от 14.00 ч. на 5 март.

 

Можете да гледате запис от срещата тук: