2022/23 ББЛ А група – Изток, 7 кръг: Шумен-2 – ИУ Варна 56:65 сл. пр.

Вторият шуменски отбор загуби мача си от 7 кръг на ББЛ А група – Изток срещу Икономически университет Варна с 56:65 след продължение. Шуменци играха равностойно през целия двубой, но по-опитният варненски отбор показа класа в продължението и се поздрави с шести успех за сезона, излизайки на първо място във временното класиране. Шумен е трети с 4 победи и 3 загуби до момента.

Двата отбора започнаха срещата с повече мисъл за защита. ИУ излязоха напред в резултата, възползвайки се от серия грешки на шуменци, но Росен Иванов, Станислав Бънков и Баръш Мустафа поведоха шуменското нападение и изравниха. Последва нова мини серия за варененци от 5:0. Шумен отговори с тройка на Ивелин Йорданов и до края на първата четвърт двата отбора си размениха по един кош, а ИУ я затвори с 3 точки авасн – 15:12.

Втората четвърт продължи с размяна на кошове. Подскочиев и Михалев вкараха по една тройка за ИУ и авансът им скочи до 7 точки. Сценарият от първата част обаче се повтори и Шумен намери отговор чрез пробив на Иванов и нова тройка на Йорданов. Веселин Байчев се включи в надстрелването от тройката и изравни резултата, а пробив на Русков изведе Шумен напред за първи път в мача. В последните 2 минути на първото полувреме шуменци вкараха поредна тройка дело на Хасанов, а ИУ намалиха чрез Мирчев за 27:24 в полза на Шумен преди почивката.

Опитният отбор на „икономистите“ влезе много агресивно в началото на втрото полувреме и успя да си върне аванс след два коша на Савов. Подскочиев също продължи да тормози шуменската защита, а авансът на ИУ отново стигна 6 точки. След размяна на тройки в средата на третата част, варненци затегнаха защитата и Шумен не успя да вкара кош почти 4 минути, а преднината продължи да расте. Окан Хасанов се разигра и след тройка и два негови наказателни шуменци намалиха изоставането си до 4 точки. Савов обаче затвори частта с хубав кош – 43:37 за ИУ.

Шумен започна последната четвърт много по-мотивиран. Иванов, Хасанов и тройка на Байчев върнаха Шумен напред в резултата. Цанев върна тройката още в следващата атака. Пробив на Михалев и два наказателни на Савов върнаха аванса на варненци до 6 точки. Сценария се повтори и Шумен се върна напред в резултата след като Любенов показа добра стрелба на два пъти. В последната минута и грата бе нервна, а отборите в опит да спрат съперника извършиха по един фаул при стрелба. Михалев вкара двата наказателни и изведе ИУ напред, а Хасанов вкара само единия за Шумен и изравни резултата 52:52, при оставащи само 17 секунди до края. Варненци не успяха в последната си атака и мачът влезе в продължение.

В продължението ИУ показаха характер. Варненци почнаха ударно с пробив на Савов и тройка на Михлаев. Росен Иванов върна две точки, но Савов продължи да показва реализаторските си умения. Авансът на ИУ достигна 8 точки след 4 поредни точки на Хирстов и това, като че ли пречупи Шумен, който нямаше сили да направи ново връщане, а „икономистите“ се поздравиха с 6 успех този сезон след 65:56.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: