2022/23 ББЛ А група – Изток, 8 кръг: Черно море Тича-2 – Шумен-2 67:61

Дублиращият отбор на Шумен загуби в мач от 8 кръг на ББЛ А група – Изток от Черно море Тича-2 с 61:67. След като вчера представителният отбор на шуменци победи в НБЛ Черно море, днес младите шуменски надежди за малко не успяха да запишат втори успех срещу Тича. Въпреки загубата Шумен-2 запазва третото място с 4 победи и 4 загуби, но Черно море са с актив 4 победи и 3 загуби и ако спечелят отложения си мач ще излязат на 3-то място.

Веселин Байчев поведе Шумен в началото с два коша – тройка и стрелба от средно. Черно море обаче отговаряше на шуменските кошове. Отборите се захапаха здраво в първата четвърт и никой не можеше да се откъсне в резултата. „Моряците“ имаха аванс от 5 точки в средата на часта след добри изяви на Кристиян Попов и Ростислав Караиванов, но Шумен бързо се върна след пробиви на капитана Пламен Русков и Кристиян Каменски. До края на частта водачеството се смени няколко пъти, но Черно море имаха думата в края и затвориха периода при 18:17.

Шумен играеше по-добре в началото на втората четвърт. Тройка на Ивелин Йорданов и Баръш Мустафа, както и пробив на Окан Хасанов изведоха Шумен с 5 точки напред. Варненци изобщо нямаха намерение да дават по-голям аванс на съперника и затегнаха защитата. Керемедчиев и Митев водеха варненското нападение в тези минути, а играта се изравни и отборите отново започнаха да си разменят кошове. В последната минута Тича показа повече жлеание и вкара два поредни коша, за да затвори полувреме с 5 точки аванс – 37:32.

Второто полувреме започна с по-силна игра за варненци, които отвориха разлика от 10 точки след 6 минути в третата част. Шумен прояви характер – два коша на Окан Хасанов, единия от тройката и точни наказателни от Мустафа и Йорданов смъкнаха разликата до 2 точки. Двата отбора си размениха още няколко коша преди последната част. Черно море обаче запазиха крехък аванс от 1 точка – 50:49.

Последната четвърт започна с кош за Шумен на Хасанов, но „моряците“ отново затегнаха защитата и почти три минути Шумен не успя да вкара преди торйка на Русков. Междувременно Петров от тройката и Караиванов от наказателния дадоха аванс на варненци от 5 точки. В средата на частта последва размяна на кошове, което позволи на Тича да държи аванс от 4-6 точки. Минута и 11 секунди преди края кош на Окан Хасанов намали шуменското изоставане до 4 точки. Но Черно море показаха, че са готови да се бранят в най-важните моменти и до края не позовли на нашия отбор да вкара кош, докато Кристиян Попов затвори мача със забивка за 67:61 и 4 успех на Тича в ББЛ А група – Изток.

В 9 кръг Шумен-2 ще се изправи срещу Светкавица Търговище. Датата, мястото и часът на провеждане на срещата ще бъдат обявени от БФБаскетбол по-късно.

 

Можете да гледате запис от срещата тук: