2022/23 ББЛ А група – Изток, 9 кръг: Шумен-2 – Светкавица Търговище 92:70

Дублиращият отбор на Шумен записа 5 успех в ББЛ А група – Изток. Шуменци победиха като домакин местния съперник – Светкавица Търговище с 92:70 в мач от 9 кръг на шампионата. Тази победа качва Шумен-2 на второ място във временното класиране преди мача между ИУ Варна и Шоутайм. Светкавица са последни без успех до момента.

Срещата започна добре за нашият тим, който поведе с 8:2. И двата отбора имаха проблеми да бележат в първите минути на срещата, но шуменци се разиграха в средата на частта. Почти всички шуменски играчи на полето успяха да стигнат до коша на противника. Байчев, Хасанов и Любенов показаха добър мерник от дистанция, а разликата в полза на дублиращия ни отбор бързо премина 10 точки, стигайки 15 в края на първата четвърт – 27:12.

Втората четвърт започна с размяна на кошове. Пламен Русков се разписа за Шумен, а Чакър от тройката и Ненов на алей-ъп върнаха точките за гостите. Размяната на кошове продължи до средата на частта. Никола Любенов с две тройки държеше „светкавиците“ на 16 точки дистанция. Александър Янчев пък се разигра за търговлии и не позволяваше разликата да се качи още. В последните 3 минути на първото полувреме обаче това се случи след добра защита на Шумен, който увеличи аванса си до 25 точки. Младите шуменци обаче допуснаха в самия край на втората част Светкавица да върне 5 точки и се оттеглиха на почивка с 20 преднина – 52:32.

Второто полувреме започна с размяна на кошове. Байчев от тройката и Любенов с два пробива държаха аванса на Шумен над 20 точки, въпреки усилията на Янчев, Ненов и Чакър да върнат Светкавица в мача. В средата на третата четвърт нашият тим изигра нови силни минути в защита, а кошове на Нивелинов и Йорданов върнаха шуменския аванс на 24 точки. И както в края на втората част, така и сега шуменци си помислиха, че съперника вече се предал, но „светкавиците“ се възползваха от отпускането в шуменските редици. Чакър и Ненов вкараха по два коша, за да стопят шуменската преднина до 16 точки. Последва размяна на кошове и третия период дойде при 17 точки аванс за Шумен – 73:56.

Последната четвърт започна с нови кошове за Светкавица, които усетиха възможност за обрат. Янчев и Чакър записаха поредните си кошове, но Баръш Мустафа прояви лидерски качества и в тези важни минути успя да отбележи два поредни коша, за да възстанови аванса от 17 точки за Шумен. В следващите минути отново имаше серии от по 4-5 точки за двата отбора, но в самия край на мача, явно силите на Светкавица на стигнаха и Шумен затвори срещата с аванс от 22 точки – 92:70.

В следващия 10 кръг Шумен се изправя срещу непобедния до момента отбора на Шоутайм, в чиито редици има 5 баскетболисти носели шуменския екип. Мачът ще се играе другата неделя – 29 януари от 16.00 ч. в зала „Дечко Стефанов“ в Търговище.

 

Можете да гледате запис от срещата тук: