2022/23 ПЛЕЙОФИ, ББЛ А група – Изток, Полуфинал 2 мач: Шумен-2 – Шоутайм 75:93

Шумен-2 ще играе за бронзовите медали в ББЛ А група – Изток след като претърпя втора загуба в полуфиналната серия с Шоутайм. Като домакин в зала „Младост“ шуменският дубъл загуби със 75:93. Шоутайм се класира за трети пореден финал в ББЛ А група – Изток. Варненци спечелиха и двата предишни финала, като това е възможност да станат трикратен шампион. Победата днес също праща Шоутайм и на националните финали на ББЛ, докато този сезон Шумен ще ги пропусне. Миналата година нашият тим завоюва среброто в ББЛ А група.

Днешният мач започна много по-равностойно в сравнение първия двубой. Шуменския отбор играеше много добре както в нападение, така и в защита в първите минути на двубоя. Двата отбора си разменяха кошове като шуменци имаха кош преднина в първите 5 минути. Силно се включиха Никола Любенов и Пламен Русков за нашия тим. След средата на частта обаче Шоутайм взе инициативата. Веселин Георгиев, Ростислав Алексов и Джъстин Сутен бяха най-дейни за варненци, които до края на периода си осигуриха 4 точки аванс – 22:18.

Още със започване на втората четвърт гостите показаха, че са по-опитния отбор и знаят кога да натиснат. Двама бивши възпитаници на шуменската баскетболна школа – Милен Чолаков и Веселин Георгиев поведоха Шоутайм в серия от 12 безответни точки. Баръш Мустафа спря серията и Шумен изравни играта. До края на първото полувреме шуменци играеха добре и се опитваха да намалят изоставането си, но варненският отбор отговаряше на всеки шуменски кош. Гостите се оттеглиха на почивка с 12 точки аванс – 49:37.

Хубава и резултатна игра показаха двата отбора през третата четвърт. Нашите момчета не се отказваха и търсеха начини да се върнат в мача. Никола Любенов и Баръш Мустафа продължиха да показват добър мерник в тази четвърт за Шумен. Гостите от Варна обаче също показаха класа в нападение, главно благодарение на други двама бивши шуменски баскетболисти – Красимир Димитров и Ростислав Алексов.

Последната четвърт започна с 13 точки аванс за Шоутайм, но Шумен я намали до 9 след кошове на Мустафа и Русков. Варненци обаче бяха решили да не допуснат серията да влезе в трети решителен мач и веднага взеха мерки в защита. Гостите ограничиха лесните стрелби на основните ни стрелци, което им помогна да организират лесни атаки след пропуските на шуменския тим. Джъстин Сутен и Александър Иванов се погрижиха преднината да се върне над 12 точки до средата на частта. В края на мача и силите на шуменските баскетболисти сякаш не стигнаха. Опитния варненски отбор се възползваше от всяка прибързана стрелба на младите шуменци и в последните минути качиха аванса си до 20 точки. Никола Любенов, който направи силен мач за Шумен с 16 точки затвори серията с кош за крайното 93:75 за Шоутайм.

Шумен-2 ще спори за бронзовите медали със загубилия другата полуфинална серия между ИУ Варна и Черно море Тича-2.

 

Можете да гледате запис от срещата тук: