2022/23 ПЛЕЙОФИ, ББЛ А група – Изток, 2 мач: Ънстопабъл – Шумен-2 57:78

Шумен-2 се класира на полуфиналите на ББЛ А група – Изток след като взе втора победа над Ънстопабъл Добрич със 78:57, а с това и спечели серията с 2:0 победи. На полуфиналите Шумен ще се изправи срещу Шоутайм Варна. Въпреки подмладяването на отбора, което направиха треньорите Янко Янков и Звонко Папак този сезона, нашият тим ще играе за четвърта поредна година на полуфиналите в източния регион на ББЛ.

Срещата започна равностойно и отборите си разменяха кошове в откриващите минути. Шумен обаче показа по-добра стрелба и се откъсна с 4-5 точки. Ънстопабъл не допускаше нашият тим да направи голям аванс още в началото и се бореше да се задържи в мача. Бившият шуменски баскетболист Кирил Кирилов и Симеон Симеонов държаха Ънстопабъл в мача през първата четвърт. За Шумен силно игра капитана Пламен Русков. В края на първата част Шумен изигра силни минути и успя да дръпне с 8 точки – 24:16 преди втория период.

Никола Любенов също имаше силни минути за нашият тим през първото полувреме и Шумен поддържаше преднината си през цялата втора четвърт. Ънстопабъл на няколко пъти се опитваше да свали изоставането си благодарение усилията на Демирев и Коларов, но нашият тим винаги успяваше да отговори. Силна защита за Шумен в края на втората част ни помогна да прехвърлим границата от 10 точки аванс и да се оттеглим на почивка при 39:26.

Третата четвърт започна с размяна на кошове, но Шумен много бързо отново влезе в ритъм и до средата на частта преднината за нашият тим достигна 21 точки. Много силното представяне на Пламен Русков и Баръш Мустафа в нападение през тези минути беше в основата на серията за Шумен, но всичко тръгна от защитата, където нашият тим играеше отлично. Шуменци лимитираха Ънстопабъл до само 8 точки в третия период и си осигурихме комфортен аванс от 26 точки.

В последната четвърт Шумен се отпусна, но и домакините от Ънстопабъл показаха характер и не се отказаха да играят здраво и да се борят до последно. Кирил Кънев записа силни минути и вкарваше голяма част от кошовете за Ънстопабъл. Димирев и Кирил Кирилов също играеха на ниво и домакините започнаха да топят шуменския аванс. За нашият тим обаче се разигра Станислав Бънков, който заедно с Баръш Мустафа и Никола Любенов не позволяваха разликата да слезе под 15 точки. В края Шумен вече не се притесняваше, че добричкия отбор може да направи обрат и отново увеличи разликата до 21 точки – 78:57.

Предстои да излезе програмата за полуфиналите в ББЛ А група – Изток, в които Шумен-2 се изправя срещу Шоутайм, а ИУ Варна ще спори с Черно море Тича-2 за място на финала след като спечели с 2:0 серията срещу Светкавица.

Можете да гледате запис от срещата тук: