2022/23 ПЛЕЙОФИ, ББЛ А група – Мач за 3/4 място: Черно море Тича-2 – Шумен-2 92:106

Шумен отново е с медали в ББЛ А група – Изток. Дублиращият ни отбор грабна бронзовите отличия за сезон 2022/23 след като победи в мача за 3/4 място дубълът на Черно море Тича със 106:92. След като взе бронза през сезон 2020/21 и сребърните медали през сезон 2021/22 Шумен добавя още един бронз в колекцията. Припомняме, че миналият сезон Шумен-2 се представи отлично и на националните финали на ББЛ, където достигна в мача за титлата, но отстъпи на ЦСКА.

Днешният двубой за бронза между дублиращите отбори на Черно море Тича и Шумен не започна по най-добрия начин. Двата отбора прибързваха и изпускаха. Напрежението от важността на мача влияеше на младите баскетболисти. До средата на частта съперниците си разменяха кошове и резултата бе равен 11:11. Но след това отборите се отпуснаха влязоха в ритъм и започнаха да играят бърз и динамичен баскетбол. Шуменци показаха отличен мерник до края на четвъртта. Три поредни тройки за Шумен на Йорданов, Бънков и Байчев дадоха преднина от 5 точки за нашия тим. „Моряците“ също играеха добре в нападение, а точките им идваха основно благодарение на Митев и Зафиров. Шумен все пак затвори първите 10 минути с 6 точки аванс – 28:22.

Шумен се развихри истински във втората четвърт. Нашият тим продължи да стреля отлично и да прави бързия нападения по учебник, но в тази част и защитата бе на най-високо ниво. Варненският отбор вкара едва 7 точки в този втори период. Пламен Русков, Баръш Мустафа, Веселин Байчев, Окан Хасанов и Станислав Бънков пък се погрижиха с точния си мерник преднината на Шумен преди почивката да достигне 30 точки – 59:29!

След подновяване на играта се видя, че въпреки голямото изоставане Черно море няма намерение да се предават. „Моряците“ се отърсиха от лошата игра и на свой ред показаха, че могат да бележат. Митев, Станчев и Зафиров бяха основните оръжия на Тича в нападение. Варненци вкараха 27 точки в тази четвърт. Добрата новина за Шумен беше, че нашият тим също продължи да играе максимално концентрирано в нападение и да вкарва. Веселин Байчев бе основното ни оръжие в нападение тази част. Шуменското крило вкара 8 от 25 точки за нашия тим – 2 от 3 тройки, които нашият тим записа в тази част.

В последната четвърт Черно море видя, че може да играе по-добър баскетбол, което ги мотивира да се раздават повече в оставащите 10 минути. Шуменци пък сякаш вече празнуваха медалите и намалиха темпото в защита, както и концентрацията в нападение. Варненци вкараха цели 36 точки в този период, но Шумен все пак нямаше намерение да изпуска мача. Баръш Мустафа, Никола Любенов и Станислав Бънков караха отворените си стрелби и въпреки, че Тича свали изоставането си до 14 точки, шуменската преднина бе достатъчно голяма, за да затворим мача със 106:92 и да се грабнем бронзовите медали в ББЛ А група – Изток този сезон.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата