2022/23 ПЛЕЙОФИ, ББЛ А група – Национални финали, четвъртфинал: Хебър – Шумен-2 101:79

Шумен-2 отстъпи на шампиона в ББЛ А група – Юг, Хебър Пазарджик в мач от четвъртфиналите на ББЛ А група – Национални финали. Дублиращият ни тим бе надигран със 101:79 от опитния отбор на Хебър, който продължава на полуфиналите, където ще спори с Миньор 2015 Перник. В другия полуфинал пък ще се изправят домакините на турнира – Хасково и Фаб Файв.

Срещата между Шумен и Хебър започна с агресивна игра на отбора от Пазарджик, който се опита да наложи собствено темпо от самото начало. Опитните играчи в Хебър не дадоха възможност на младият тим на Шумен да разгърне играта си. Пазарджишкия отбор разчиташе и на много добри вкарвачи като опитните Юлий Арабаджийски, Николай Нинов и Христо Бачкво, които показаха добри стрелби още през първата част. За Шумен на ниво играеха Баръш Мустафа и Пламен Русков, но Хебър взе стабилен аванс след една част – 30:19.

Шуменци показаха доста по-добра игра втората четвърт. Нашият тим се представяше по-добре в нападение основно благодарение на Баръш Мустафа, Пламен Русков и Станислав Бънков, които бяха основните точконосители в тази част. За съжаление защитата ни не намираше начин да спира нападението на Хебър. Берг Мехмед, Нинов, Арабаджийски и Бачев продължиха да бележат лесни стрелби, което запазваше преднината на отбора от Пазарджик през цялата втора част над 10 точки. Почивката дойде при 12 точки аванс за Хебър – 58:46.

Третата четвърт бе абсолютно повторение на първата и като игра, и като резултат – 30:19 в полза на Хебър. Отбора от Пазарджик просто играеше отлично в нападение, а нашият тим така и не намираше начин да спира атаките им. Шуменското нападение на успя да покаже същата ефективност, както във втората четвърт, което помогна на Хебър да си осигури спокойствие преди последния период от 23 точки.

В последната четвърт Хебър намали значително темпото и основните сили бяха хвърлени в защита, където опитните баскетболисти от Пазарджик знаеха, че не трябва да дават повод на младите и нахъсани шуменски баскетболисти да си помислят, че могат да се върнат в мача. Хебър пазеше и сили за полуфинала, който ще се играе още утре. Шумен спечели частта минимално – 14:13, но Хебър се поздрави с крайния успех – 101:79.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата