2023/24 ББЛ А група – Изток, Плейофи, полуфинал 1 мач: Черноморец Black Sharks – Шумен-2 92:66

Дублиращият отбор на Шумен започна със загуба участието си в плейофите на ББЛ А група – Изток. Нашият тим загуби в първия мач от полуфиналната серия, игран в бургаската зала „Бойчо Брънзов“ от Черноморец Black Sharks с 66:92. Както знаете в тези серии точковата разлика е без значение, така че нашият тим има реална възможност да се върне в серията при победа в Шумен.

Срещата започна с явно предимство за домакините от Черноморец, които до средата на първата четвърт вече имаха преднина от 10 точки – 18:8. Най-опитния в отбор на Бургас водеше нападението им – Димитър Найденов, подпомаган от Цветан Кирилов. Станислав Бънков и Баръш Мустафа се опитаха да върнат Шумен в мача, но Максим Чоков също показа добрата си стрелба в първата четвърт и до края на периода домакините запазиха аванс от 7 точки – 24:17.

През втората четвърт Шумен заздрави защитата. Нашият тим рядко допускаше лесните кошове от първото полувреме, а и намали грешките. Нападението ни обаче не беше ефективно на 100%, като стрелбата на Шумен не вървеше. Нашият тим все пак успя да скъси дистанцията след 18:14 в този период и на почивката „черните акули“ водеха със само 3 точки – 38:35.

Третата четвърт започна със силна серия за Черноморец Black Sharks. Бургаският тим записа 14:3 в първите минути на второто полувреме, за да направи преднината си 11 точки. Тройка на Баръш Мустафа спря серията, но до края на частта черноморци диктуваха играта. Нападението ми бе изключително ефективно – Максим Чоков продължи да ниже тройки. Найденов също не се измори, въпреки годините си. Илиян Желязков също имаше значим принос в това домакините да вземат третата четвърт с 29:16.

Нищо не се промени в последната четвърт. Отличната стрелба на бургаският тим продължи, докато Шумен отново изпитваше затруднения в завършващата фаза. Опитния отбор на Черноморец не намали темпото, защото знаеше, че в съвременния баскетбол преднина от 15 точки никога не може да бъде сигурна. „Черните акули“ затвориха мача убедително след 25:15 в последната част и краен резултат 92:66.

Вторият мач от серията ще се играе в Шумен този понеделник – 20 май от 14.00 часа.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата