2021/22 ББЛ А група – Национални финали, полуфинал: Шумен-2 – Миньор 2015 91:72

Дублиращият отбор на Шумен се класира за Финала на ББЛ А група след като днес победи с 91:72 шампиона на Запад – Миньор 2015 Перник в полуфинала. Шуменци отново изиграха добър тактически мач и след силна трета четвърт си осигуриха отлична преднина, която задържаха до края. Във финала Шумен ще срещне ЦСКА София, който надигра в другия полуфинал Чавдар Троян със 104:73. Двубоят ще е утре от 17.00 ч. в зала „Триадица“ в столицата.

Срещата между Шумен и Миньор започна по-добре за преничани, които поведоха с 8:2 след две тройки и пробив. Шумен бързо изравни след два пробива на Симеон Герогиев и един на Виктор Серафимов. Отборите се захапаха здраво в тези първи минути и започнаха размяна на точни стрелби. Миньор бе воден от Георги Бързаков и Христо Гатев, които демонстраирах отличен мерник от тройката. Шумен пък разчиташе на играчите от школата си – Серафимов, Димитров и Русков, които водеха нападението в първата четвърт. Бързаков затвори частта с тройка и Миньор водеше с 22:17 след 10 минути игра.

През втората четвърт размяната на кошове продължи. За Шумен Милош Чойбашич се разправяше в подкошията, а Ростислав Тончев и Константин Паисиев реализираха след красиви индивидуални изпълнения. Пушката на Миньор – Георги Бързаков продължи да бележи от дистанция, като Мартин Мандалски и Драгомир Енчев също имаха принос в това преднината на перничани да се запази 3 точки при оставащи 2 минути и половина преди почивката. Тройка на Пламен Русков и три успешни наказателни на Виктор Сераифмов изведоха Шумен напред. Серафимов гръмна и една тройка преди края на полувремето, но Енчев не позволи на Шумен да се оттегли с 8 точки преднина – 48:42 за Шумен на почивката.

След подновяване на играта през второто полувреме Шумен показа следващо ниво на баскетбол. Нашият тим играеше безупречно в защита и спираше почти всички атаки на противника. Енчев получаваше все по-малко топки в подкошието, лесните позиции за Бъразков също бяха ограничени. В нападение пък почти целият отбор играеше добре, Пиасиев, Русков, Тончев се разписаха в началото на частта, но основните реализатори бяха Виктор Серафимов и Милош Чойбашич. Серафимов раздавше и прекрасни асситенции към съотборниците си и разликата методично се увеличаваше в полза на Шумен. В края на третата четвърт златисто-зелените имаха аванс от 26 точки!

Голямата преднина сякаш успокои нашите баскетболисти и опитният отбор на Миньор, който не случайно е шампион на ББЛ А група – Запад, веднага започна да топи изоставането си. Точните стрелби на Шумен в началото на последната четвърт изчезнаха, а перничани използваха всяка възможност за бърза атака и лесен кош. Мандалски, Енчев, Гатев и Бързаков отново показаха отличните си реализаторски способности и разликата бе стопена до 16 точки при оставащи 4 минути до края. Виктор Серафимов обаче показа, че иска да играе за втора поредна година във финала на ББЛ А група. Шуменският гард спря серията на Миньор с два точни наказателни след това асистира на Точнев за още един кош и шуменската преднина отново скочи на 20 точки. До края на мача Шумен показа зрялост и тактическа дисциплина и след размяна на няколко коша затвори мача с 19 точки аванс – 91:72.

Милош Чойбашич отново показа класа и записа поредния дабъл-дабъл този сезон в ББЛ – 19 точки и 16 борби. Виктор Серафимов също имаше огромен принос за успеха с 20 точки и 8 асистенции. Константин Паисиев също доказа, че израства с всеки следващ мачи и отчете 13 точки, 5 борби и 9 асистенции. Ростислав Тончев с 11 точки и 5 борби, шуменският капитан – Теодор Димитров с 10 точки и 2 откраднати топки също допринесоха значително за класирането на финала.

За Миньор 2015 силен мач изиграха Георги Бързаков с 20 точки, 6 борби и 3 асистенции, Мартин Мандалски с 18 точки и 5 борби, Драгомир Енчев с 14 точки и 7 борби, както и Христо Гатев – 12 точки, 9 борби и 5 асистенции.

 

Пълна статистика вижте тук: