2023/24 ББЛ Б група – Изток: Шумен-3 – Ънстопабъл-2 81:75

Третият шуменски отбор – най-малките представители на клуба ни в мъжкия баскетбол, започна с победа участието си в третото ниво на българския баскетбол – ББЛ Б група. В източния регион на първенството нашият отбор победи Ънстопабъл-2 Добрич с 81:75 в мач от 1 кръг. Младите шуменски баскетболисти показаха характер в този си първи мач и надежда, че шуменският отбор може да се представи достойно този сезон. Напомняме, че отборът е съставен изцяло от юношите до 16 и 17 г. трниращи в клуба ни.

Срещата започна доста нервно и за двата състава. Грешките и неточните стрелби бяха водещи в първата четвърт. Гостите започнаха с две торйки, което сякаш стъписа нашият тим. Шуменци обаче играеха с много голямо желание в защита и не допуснаха съперника да направи разлика, въпреки че в редиците му имаше опитни играчи като Пламен Русков, който до миналия сезон бе част от шуменските представителни фомрации в НБЛ и ББЛ А група. Шумен изравни играта и резултата до края на първата част. След размяна на няколко коша, отборите затвориха частта при 12:12.

Доста по-добър баскетбол през втората четвърт за двата тима. Шумен показа много по-добра стрелба. Владислав Станев и Станислав Слвейков започнаха частта с две тройки и Шумен дръпна с 20:12. До средата Шумен задържаше преднина от 9-10 точки. Но по-опитният отбор на Ънстопабъл знаеше, че към края на първото полувреме шуменци няма да задържат фокуса си и изравни резултата в самия край на полувремето за 32:32.

Шуменските баскетболисти набраха самочувствие през това първо полувреме, видяха, че противника не е толкова силен и започнаха третата чретвърт много силно. Росен Узунов, Владислав Станев и Никола Върбанов играеха сърцато в първите минути на второто полувреме и нашият тим бързо натрупа преднина от 10 точки. Въпреки, че Пламен Русков връщаше точки за добричкия отбор шуменци продължиха да играят добре и до края на периода преднината ни достигна 18 точки.

Неопитността на шуменци се прояви в последната четвърт. Въпреки наставленията от страна на треньорите – Звонко Папак и Андрей Джамбазов, шуменци играеха все едно са спечелили мача. По-опитните в съства на Ънстопабъл – Русков, Добромир Шерингов и Георги Арнаудов показаха класа и шуменската преднина започна да се топи бързо. При оставаща само 1 минута до края Шумен водеше с едва 3 точки. Нашите момчета обаче демонстрираха воля и характер в тези минути. Много силната игра в защита и себераздаване се оказаха решаващи да останем напред в резулата и да се поздравим с победата – 81:75.

За Шумен-3 най-резултатни бяха Росен Узунов, Стоян Славейков и Владислав Станев с по 14 точки и тримата. Никола Върбанов се отчете с 13 точки, а Емир Февзи записа 12.

За Ънстопабъл-2 най-много точки донесе шуменеца Пламен Русков – 19, Георги Арнаудов завърши с 14, а по 11 записаха Михаил Йорданов и Добромир Шерингов.

Във втория кръг Шумен ще се изправи срещу Черноморец Балчик, но дата и място за мача още не са определени.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата