Интервю с Пламен Русков – обзор на сезон 2021/22

Днешното интервю е с друг играч на БК Шумен минал през школата на клуба и успял да заслужи доверието на треньорите в първия отбор – Пламен Русков. Той е един от най-младите играчи, но и с най-много надежди за развитие. Треньорският щаб често даваше трудни задача на Пламен в защита и той показа, че може да му се има доверие, особено в края на сезона. Русков бе и в основата на дублиращия отбор, спечелил сребърните медали в ББЛ А група.

БК Шумен: Каква оценка би дал на сезона за БК Шумен като цяло и индивидуално за теб самия?

Пламен Русков: Като за първи сезон от 20 години в НБЛ бих казал, че се справихме добре, но не по най-добрия начин. Можеше да вземем още няколко победи, но според мен липсата на опит в част от отбора играе голяма роля в заключителните минути. Има и доза притеснение, което още не надмогваме. За моето представяне тази година… не бих казал, че съм доволен поради тази причина – на притеснение срещу толкова опитни играчи и отбори. Като цяло не успях да покажа потенциала, който исках да постигна този сезон.

БК Шумен: Кое е най-ценното за отбора и за теб от участието на БК Шумен в НБЛ този сезон?

Пламен Русков: Най-ценното нещо за един отбор е самите състезатели да бъдат едно цяло, като едно голямо семейство, да бъдат едно цяло както при победите, така и при загубите. За участието на БК Шумен тази година в НБЛ показахме, че в клуба се работи и се стремим към успехи и надграждане всяка година, повече и повече. Също така се надявам и хората, на които сме страшно благодарни, че ни подкрепят всеки един мач, да са забелязали промяната от първия мач за сезона с последния, която според мен е доста голяма.

БК Шумен: Най-силния ти мач този сезон е…?

Пламен Русков: Най-силният ми мач може би е срещу Черноморец Бургас в третия кръг, в който бяхме домакини и от самото начало знаех, че този мач е наш. Самата настройка за мача ми помогна доста понеже успях да си поставя персонална цел, която постигнах и успяхме да победим.

БК Шумен: Най-силният мач на Шумен този сезон е срещу…?

Пламен Русков: Най-силният мач на БК Шумен този сезон безспорно е срещу Левски също в последния кръг, когато отново бяхме домакини. Мисля, че всеки ще бъде съгласен с мен, че този мач беше наистина интересен и напечен през цялото време, но моята причина да загубим е липсата на опит.

БК Шумен: Съперникът срещу, когото би искал да изиграеш поне още един мач този сезон е…?

Пламен Русков: Ямбол е отборът срещу когото мисля, че не успяхме да покажем какво можем и бих искал да опитаме още веднъж.

БК Шумен: Най-силното ти оръжие на баскетболното игрище е…?

Пламен Русков: Мисля, че най-силното ми качество на игрището е мисълта за победата, с което идва себераздаването, което за мен е най-силното качество.