Шумен не успя да запише победа в Сърбия

Отборът на Шумен не успя да се поздрави с победа по време на сръбското си турне, което е част от подготовката за новия сезон в НБЛ. Шуменци изиграха три контролни мача на сръбска земя – два срещу Здравле Лесковац и един срещу Радник Сурдулица.

Първият двубой на шуменци срещу първодивизионния Здравле Лесковац започна колебливо за шуменци, които не успяха да взлязат в мача. Явно дългото пътуване до Сърбия оказа влияние и домакините започнаха да трупат аванс. След първата четвърт сърбите водеха с 27:22, а през втората четвърт сложиха още 5 точки към актива си. Шумен се събуди през треатат част и успя да я спечели с 23:18, но домакините се раздадоха в последния период и го взеха с 10 точки разлика, за да оформят крайния резултат – 90:75 в своя полза.

Вторият двубой срещу Здравле бе далеч по-оспорван. Шумен този път влезе здраво в мача и успя да вземе преднина след 10 минути игра – 27:23. Здравле обаче изиграха много агресивна втора част, в която се възползваха от грешките на нашето нападение и обърнаха резултата в своя полза – 45:42. Сърбите изиграха по-добра и третата четвърт, успявайки да я спечелат с 5 точки разлика. Шумен се опита да догони домакините в последната част и въпреки, че взе четвъртта с 3 точки разлика – 20:17, Здравле се поздрави с втора победа – 82:77.

Третият двубой изправи Шумен срещу Радник Сурдулица. Срещата бе интересна за наблюдаване с много добра игра на двата отбора в нападение. Сръбският отбор водеше през голяма част от срещата, и почти всички опити на Шумен да обърне резултата бяха спирани от агресивна защита на сърбите. Радник спечели мача с 96:86.

Шумен се прибира в България, където ще продължи с контролните мачове. Този вторник – 27 септември, шуменци приемат Черно море Тича в своята „Арена Шумен“. Това ще е втора контрола между двата отбора, като първата бе спечелена от „моряците“ във Варна. Мачът е с начален час 18.00 ч.

Снимка: Milos Stamenkovic