2021/22 НБЛ 14 кръг: Шумен – Ямбол 73:82

Шумен отстъпи на Ямбол като домакин със 73:82 в мач от 14 кръг на НБЛ. Срещата бе от ключово значение за 8 място. Въпреки загубата обаче шансовете на шуменци за класиране остават, тъй като предстои трето завъртане в НБЛ.

И двата отбора започнаха срещата с атакуваща игра и кошовете следваха един след друг. Публиката, която днес почти бе напълнила „Арена Шумен“ гледаше хубав баскетбол в първата четвърт. Шумен играеше по-добре в средата на частта и успя да се откъсне с 5 точки, но Ямбол се показа като опитен отбор и благодарение на Таадж Ридли и Александър Матушев обърна резултата в своя полза – 29:26 за гостите след 10 минути игра.

През втората четвърт играта продължи равностойно, отборите продължиха да стрелят добре. Резултатът се движеше кош за кош, но в средата на частта Ямбол показа по-точен мерник и взе аванс от 8 точки. След спада Шумен отново започна да вкарва. Тройка на Милов, пробив на Майерс и кош на Биелич не позволиха на гостите да качат още преднината си и почивката дойде при аванс от 6 точки за Ямбол – 43:49.

Второто полувреме продължи с равностойна игра, но този път защитата бе водещата в действията на двата отбора. Много активни действия и от двете страни на паркета в „Арена Шумен“. Всички състезатели се бореха за всяка педя терен и зрителите виждаха повече откраднати топки, чадъри и неточни стрелби. Но мачът бе интересен, тъй като резултат се движеше 4-6 точки в полза на гостите. Шумен показа по-голямо желание в края на третата част и я взе с 15:12, влизайки в последна част със само 3 изоставане.

В последната четвърт двата отбора се захапаха здраво. При всеки успешен шуменски кош гостите намираха начин да отговорят и разликата продължи да се движи в интервал 4-6 точки в полза на Ямбол. Силно за Шумен играеше Александър Милов, който освен да грабва борби показа и запазената си марка: точни стрелби. Шуменци обаче сякаш не издържаха на темпото и напрежението в края. В последните три минути гостите показаха изключителна защита, почти не дадоха възможност на Шумен да се доближи отново в резултата и затвориха мача при 9 точки аванс – 73:82.

Александър Милов направи поредния си силен мач за Шумен – 26 точки и 6 борби. Виктор Серафимов се отчете с 13 точки, 6 борби и 5 асистенции. Маркъс Майерс имаше срещу името си 9 точки, 6 асистенции и 4 борби.

За Ямбол най-полезен бе Таадж Ридли с 23 точки и 9 борби. Джерамая Пейдж бе на познатото си ниво с 20 точки и 5 асистенции. Кръстан Кръстанов бе с 10 точки и 5 борби за победителите.

С този Двубой Шумен изигра всичките си мачове и във втората фаза от първенството. До края на тази фаза в НБЛ обаче предстои да се изиграят още 4 мача, след което ще стане ясно класирането и каква ще е ротацията на отборите в третото завъртане. Следете страницата ни във Фейсбук и сайта за пълната програма в третата фаза.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: