2021/22 НБЛ 6 кръг: Шумен – Спартак Плевен 71:84

Шумен отстъпи в шестия си мач си от завръщането в елита на българския баскетбол – НБЛ. Като домакини шуменци загубиха от Спартак Плевен със 71:84 в „Арена Шумен“, но показаха желание за победа и борбеност до последната секунда. Спартак записва втората си победа в НБЛ и излезе на шесто място във временното класиране.

Преди началото на срещата отборите на Шумен и Спартак Плевен се включиха в инициативата по повод Международният ден на хората с увреждания – 3 декември. Във връзка с отбелязването на деня от Спешъл Олимпикс България стартираха нова платформа, която да насърчи атлетите с интелектуални затруднения да бъдат видими, да бъдат чути и да се завърнат безопасно на спортното игрище. Дигиталната платформа ЛИЦАТА НА БАСКЕТБОЛА (https://facesofbasketball.com/) е уникална инициатива, която дава възможност за тези, които могат да се срещнат и да се състезават и за тези, които не могат.

Мачът започна повече от добре за Спартак, които чрез много агресивна игра под двата коша поведоха с 8:0. Шумен не намери правилния път към коша и плевенчани продължиха да трупа преднина водени от Димитър Маринчешки. До края на първата четвърт авансът на гостите достигна 20 точки. Шумен показа различно лице през втората четвърт. Домакините заиграха по-концентрирано в нападение и с по-голямо желание в защита. Разликата обаче се задържаше 18-20 точки в полза на Спартак, като в края на първото полувреме шуменци все пак показаха, че имат сили за повече и намалиха до 14 точки.

След почивката опитният отбор на Спартак отново показа повече раздаване на терена от съперника. Плевенчани не позволиха на Шумен да скъси още дистанцията, а дори напротив разликата се върна на 20 точки. Отново Маринчешки бе най-дейният за гостите и се възползваше от всяка възможност в нападение. В последната четвърт Шумен показа по-доброто си лице. Играчите от града под шуменското плато се раздадоха максимално в защита, успяха да разбият нападението на Спартак и постепенно да топят разликата. Шуменци показаха и по-точна стрелба в тази последна част записвайки 24 точки, но времето не стигна за повече, като опитните играчи в тима от Плевен успяха да се възползват от всяка секунда и да затворят мача при 13 точки преднина.

Най-полезни в състава на Шумен бяха Александър Милов и сръбският център Деан Биелич, който дебютира за отбора в НБЛ. Двамата записаха коефициент на полезност 22 – 19 точки, 8 борби и 4 асистенции за Милов, 15 точки и 15 борби за Биелич.

Димитър Маринчевшки бе най-полезен за Спартак с 24 точки, 10 борби и 3 асистенции. Силен мач и за Николай Стоянов, който записа 16 точки, 7 борби и 3 асистенции. Максим Корниенко имаше принос за победата с 12 точки.

За Шумен предстои гостуване на Берое в 7 кръг на НБЛ. Мачът е предвиден за 11 декември от 18.00 ч. в Стара Загора.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата:

One thought on “2021/22 НБЛ 6 кръг: Шумен – Спартак Плевен 71:84

Comments are closed.