2021/22 НБЛ 9 кръг: Черно море Тича – Шумен 71:76

Шумен вече знае какво е да побеждаваш в НБЛ. Днес в мач от 9 кръг на висшия ешалон на българския баскетбол, шуменци се наложиха като гост над Черно море Тича със 76:71. Така и двата отбора вече имат по 1 победа и гонят 8-то място, на което е Ямбол с 2 победи.

Залогът на срещата предопредели началото да започне със здрава защита и за двата отбора. Шумен първи намери ритъма си в нападение и постепенно започна да трупа преднина, която достигна 8 точки. Отлично в нападение играеха Деян Биелич и новото попълнение Маркъс Майерс, който за по-малко от 5 минути на терена записа 5 асистенции. След отлична тройка на Евгени Василев през ръка 30 секунди преди края преднината на шуменци скочи до 11 точки, но Тича изигра последните секунди на първата част по най-добрия начин и успя да скъси изоставането си на 7 точки преди вторите 10 минути.

Втората четвърт започна равностойно, двата отбора се надпреварваха да вкарват в началото ѝ и разликата вървеше 8-9 точки в полза на Шумен. В средата на частта Тича играеше по-добре и чрез Цветомир Куртев намали разликата до 5 точки. Но от този момент насетне до края на първото полувреме Шумен показваше по-добрия баскетбол, както в нападение, така и в защита. Логично разликата започна да се катери в полза на гостите и при сирената за края му достигна 15 точки.

След почивката отборите продължиха с равностойна игра и си разменяха кошове, а разликата се движеше 11-12 точки в полза на Шумен. Младият отбор на Черно море обаче показа много желание и раздаване на игрището особено в защита. „Моряците“ използваха всяка възможност да пресират изнасянето на топката в предно поле от шуменци и това даде резултат. След поредица грешки на гостите, Черно море отново успя да намали изоставането си до 5 точки. В края на третата четвърт Шумен все пак излезе от дупката и не позволи на Тича да обърне резултата, а напротив сложи още три точки към аванси си преди последните 10 минути.

В четвъртата част Тича продължи с опитите да пресира на цяло игрище. Шуменските баскетболисти обаче вече намираха начин по-ефективно да изкарват топката в предно поле и често оставаха сами под коша на противника. „Моряците“ на свой ред показаха много по-добра стрелба в тази част, което не позволяваше на Шумен да увеличава разликата си, която се запазваше на 10 точки. В последните три минути енергията на варненци отново започна да дава резултат, а точната ръка на варненци свали разликата до 4 точки, 16 секунди преди края. Но опитните в отбора на Шумен не позволиха да се случи обрат и затвориха мача при 5 точки преднина – 76:71. Така Шумен записа първата си победа след завръщането си в елита на българския баскетбол.

Невероятно силен мач за Шумен записа центърът Биелич. Деян отчете поредния си дабъл-дабъл за сезона с внушителните 31 точки и 22 борби. Новото попълнение Маркъс Майерс също показа класа и още в първия си мач за Шумен записа 10 точки и 9 асистенции. Александър Милов бе с 12 точки и 8 борби за победата.

За отбора на Черно море силно играха Мартин Коцев – 26 точки, 7 борби и 4 асистенции, Мартин Стефанов – 11 точки, 7 борби и Цветомир Куртев – 12 точки и 2 асистенции.

Първото завъртане в НБЛ е вече факт, отборите изиграха по един мач помежду си. Сега следва второто завъртане, а Шумен ще гостува в мач от 10 кръг на лидер във временното класиране, непобедения Рилски спортист. Срещата е на 29 декември в Самоков от 19.00 ч.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: