2022/23 НБЛ 10 кръг: Рилски спортист – Шумен 103:71

Шумен загуби гостуването си на Рилски спортист в Самоков със 71:103 в мач от 10 кръг на НБЛ. Срещата започна добре за шуменци, които водеха след първите 10 минути, но много силна защита на „Рилецо“ през следващите три четвърти ги остави непобедени до момента в първенството – те са с 9 победи от 9 мача. Шумен е с 2 победи и 7 загуби до момента.

Срещата започна с леко предимство за домакините, които бяха водени в нападение от Уигинс. За Шумен обаче се разигра Майк Адеумни и до средата на първата четвърт Шумен изравни резултата – 11:11. Две тройки на Елис и Георгиев изведоха Шумен наред с 4 точки. Адеумни също бе точен зад линията за 3 точки. Рилски спортист се опитваше да държи шуменския аванс едноцифрен с агресивна игра под кошовете. Двата отбора си размениха няколко коша, но в последните три минути шуменското нападение не спираше да бележи благодарение на Николай Георгиев и Георги Кендеров, което увеличи аванса до 9 точки в края на първата част.

Два точни наказателни на Георгиев в началото на втората четвърт качиха шуменския аванс до 11 точки. Чавдар Костов обаче се разигра за домакините и те започнаха да намаляват изоставането си. Крис Минков също записа тройка, две минути след началото на частта и изоставането на самоковци бе само 3 точки. Последваха силни минути в защита и за двата отбора, но „Рилецо“ първи намери по-добрата игра в нападение и обърна резултата в своя полза. Тройка на Кендеров задържа разликата 2 точки в полза на домакините, но до края на първото полувреме Шумен не успя да намери начин да се върне напред в резултата. Рилски спортист увеличи преднината си на 6 точки преди почивката – 56:50.

Третата четвърт започна ударно за домакините, които с кошове на Бати, Янев и Костов увеличиха аванса си на 11 точки. Рилски спортист играеше много силно в защита през тази част и Шумен почти не стигаше до лесни стрелби. Нападението на домакините също работеше ефективно и много бързо авансът им скочи над 20 точки. „Рилецо“ удържа Шумен до 8 точки в тази част, докато отбеляза 28 и влезе в последния период с комфортен аванс.

Шумен се опита в началото на четвъртата част да направи някакво връщане в мача след два бързи коша на Николай Георгиев, но домакините бързо се върнаха към добрата игра в защита и продължиха да увеличават аванса си. Явно в последната четвърт и Рилски спортист и Шумен се опитаха да спестят сили, имайки предвид че още утре Шумен ще изиграе мача си срещу Левски, а Рилски спортист играе във вторник с Ямбол. До края на срещата нямаше изненади и домакините от Самоков зашисаха деветия си успех в НБЛ със 103:71.

Добър мач за Шумен записаха Николай Георгиев с 22 точки и 8 борби. Георги Кендеров бе ефективен със 17 точки и 6 борби. Майк Адеумни отчете 14 точки и 4 асистенции.

За победители силно игра националът Чавдар Костов, който завърши с 30 точки, 7 борби и 4 асистенции. Крис Минков записа 14 точки и 4 борби, Уигинс завърши с 13 точки и 4 борби, а Еван Бати отчете 11 точки, 8 борби и 4 асистенции.

Шумен ще изиграе мачът си от 11 кръг срещу Левски София още утре. Срещата ще се играе от 17.30 ч. в зала „Триадица“ в столицата.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: