2022/23 НБЛ 11 кръг: Левски – Шумен 83:70

Шумен загуби гостуването си на Левски София в мач от 11 кръг на НБЛ със 70:83. Слаба трета четвърт за шуменци позволи на домакините да отворят аванс, който нашият тим не успя да навакса до края въпреки, че подобри играта си. Левски записва седмата си победа и излиза на второ място зад непобедения до момента Рилски спортист. Шумен пък е с баланс от 2 победи и 8 загуби след първото завъртане на отборите в НБЛ.

Срещата започна по-добре за Шумен, който чрез силна игра на Кендеров и Адеумни поведе с 9:4. Марио Боянов обаче върна тройка и след нея играта бе кош за кош през почти цялата първа четвърт. Шуменското нападение бе водено от Секулов, Кендеров, Идоу и Адеумни, които стигаха до добри стрелби и ги реализираха. Левски пък разчиташе най-много на Алън Арнет, който бе най-полезен през първите 10 минути. В края на частта Левски направи серия от 7 безответни точки и затвори първия период с аванс от 4 точки – 24:20.

„Сините“ започнаха силно и втората четвърт с два коша на Флорвиъс, но Шумен реагира адекватно. Нашият тим заздрави защитата, а гардовете ни показаха добра стрелба зад линията на тройката и изоставането бе смъкнато до 3 точки. Нова тройка на Майк Адеумни изравни резултата и Шумен взе инициативата. Зелените поддържаха аванс от 3-5 точки почти до края на първото полувреме, но в заключителните му минути за Левски отново се разигра Арент, който показа реализаторските си качества в най-важните моменти и домакините успяха да се оттеглят на почивка с 3 точки аванс – 46:43.

Левски започна много силно второто полувреме. Сините играеха много агресивно в защита, затваряха позициите за стрелба на шуменци и разликата започна да се качва в тяхна полза. Шумен играеше слабо в нападение и допускаше доста грешки. Левски пък се възползва и чрез Арент, Флорвиъс и Николай Михайлов натрупа преднина, която стигна 18 точки в края на третия период – 65:47.

Последната четвърт също започна по-силно за софиянци и авансът им мина границата от 20 точки. Това сякаш ги успокои и намалиха темпото, а Шумен имаше нужда точно от това, за да вкара играта си в ред. Нашият тим намери пробойните в „синята“ защита и изравнихме играта. За съжаление защитата на Шумен не успяваше да спре Алън Арнет, Лъчезар Димитров и Асен Великов, които връщаха всеки шуменски кош. В края на мача Шумен успя да направи серия от няколко безответни точки чрез Серафимов и Идоу, но времето бе съвсем малко и усилията стигнаха до намаляване на разликата до 13 точки – 83:70 за Левски при финалната сирена.

Рей Идоу направи силен мач за Шумен с 15 точки и 9 борби. Адеумни, Георгиев и Секулов добавиха по 11 точки всеки.

За Левски над всички бе Алън Арнет с 23 точки, 4 борби и 4 асистенции. Джон Флорвиъс се включи силно от пейката с 16 точки и 6 борби. Николай Михайлов отчете 11 точки и 8 борби за победителите.

В 12 кръг на НБЛ Шумен ще посрещне Черноморец Бургас в „Арена Шумен“. Срещата ще се играе от 18.30 ч. на 21 декември.

Снимка: Архив на НБЛ.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: