2022/23 НБЛ 12 кръг: Шумен – Черноморец 79:94

Шумен отстъпи на Черноморец Бургас със 79:94 в домакинството си от 12 кръг на НБЛ. Шумен игра силно в първите три четвърти на двубоя, но както се случи и в предните няколко мача, една слаба част реши срещата в полза на съперника, днес тя бе решителната четвърт част. Победата качи Черноморец на 6-то място във временното класиране с 5 победи и 6 загуби. Шумен е на 11-то място с 2 победи от 11 мача.

Срещата започна по-добре за Шумен, който показа добра стрелба от далечно разстояние. Джавонти Елис и Адриян Секулов се разписаха от тройката и след 4 минути игра нашият тим водеше с 9:5. Последва нова размяна на кошове, Елис вкара нова тройка за Шумен, а за бургазлии се разигра Мунис Туту. Втора тройка на Секулов обаче вдигна шуемнската преднина до 8 точки и в минутите до края след размяна на кошове, шуменци запазиха аванса и затвориха първта четвърт при 25:17.

Туту бързо върна 3 точки в началото на втората четвърт, но Шумен не позволи на бургаския отбор да се върне, напротив. След силна игра на бърза атака шуменци увеличиха преднината си до 11 точки. Васил Евтимов обаче не чака, за да вземе първия си тайм-аут и след него Черноморец значително подобри играта си в двете фази. Бургазлии предложиха по-добра защита, а нападението им започна да намира пробойните в шуменската отбрана. Майвен, Уатс и Мехмед отбелязаха, за да заличат шуменския аванс до 3 точки. Серафимов и Георгиев спряха серията на гостите и Шумен отново поведе със 7 точки, но за кратко. Последва нова серия на гостите. Тройка на Кинг Револшън и кош с фаул на Боянов започнаха нова серия за Черноморец, които 2 секунди преди края на първото полувреме поведоха с 2 точки. Шумен все пак се оттегли като водещ в резултата на почивката след невероятен кош на Адриян Секулов от собствената фаул линия – 45:44 за нашият тим.

Шумен започна третата четвърт с торйка на Кендеров. Последва рамяна на кошове и играта в началните минути на второто полувреме бе равностойна. Но тук започнаха да се забелязват предимствата на гостите. Черноморец грабваше почти всички борби под коша, правеше много по-малко грешки в нападение и това обърна резултата в тяхна полза. Мунис Туту се разигра и започна да вкарва почти всеки свой изстрел. Боянов също намираш път до шуменския кош и бургазлии поведоха с 5 точки минута преди края. Шумен все пак върнаха три и края на третия период дойде при 67:65 за гостите.

Най-слабите си минути Шумен изигра в началото на последната четвърт. Черноморец, водени от Мунис Туту, направи серия от 18:2 и на практиа реши мач 5 минути преди неговия край. Шумен показа желание и борбеност в последните минути на срещата, успя да върне част от изоставането си. Опитния отбор на Черноморец обаче знаеше как да убие темпото на мача, да задържи топката и да намира пробойни в пресата на Шумен, които да реализира в точки. Последния съдийски сигнал дойде при 94:79 за Черноморец.

Георги Кендеров бе лидер за Шумен с 19 точки и 10 борби. Николай Георгиев се включи силно с 14 точки и 3 борби. Виктор Серафимов завърши с 13 точки, 5 борби и 5 асистенции.

За Черноморец над всички бе Мунис Туту, който отбеляза 31 точки, хвана 9 борби и достави 6 асистенции. Георги Боянов завърши с 21 точки и 14 борби. Кинг Революшън с 14 точки и Джъстин Уотс с 13 точки имаха основен принос за победата.

След точно една седмица, на 28 декември Шумен ще изиграе мачът си от 13 кръг на НБЛ срещу ЦСКА София. Срещата е с начален час 18.00 ч. и ще се играе в зала „ЦСКА“ в столицата.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: