2022/23 НБЛ 15 кръг: Берое – Шумен 104:79

Шумен загуби гостуването си на Берое Стара Загора със 79:104 в мач от 15 кръг на НБЛ. Нашият тим не успя да спре устрема на старозагорци, които вече имат 7 победи в НБЛ и се изкачват до 5-о място във временното класиране. Това е и трета поредна победа за отбора воден от шуменеца Бойко Миленков. Шумен остава с три успеха до момента в лигата, но е с равен брой точки с Черно море Тича и Ямбол, и реални шансове за 8-о място.

Срещата започна равностойно, двата отбора си размениха само по два коша в първите 4 минути и сякаш се стараеха да не позволят на противника да се откъсне. Берое обаче предложи по-добра стрелба в оставащите минути на първата част и логично започна да трупа аванс. Хол, Комбаков и Тодорович водеха нападението на домакините, които затвориха първите 10 минути с преднина от 11 точки – 25:14.

Дариус Хол откри втората четвърт с две мощни забивки за заралии, но Николай Георгиев и Адриян Секулов върнаха бързо кошовете. Берое играеше много агресивно в защита, опитвайки се да краде всяка топка при разиграванията на Шумен. Това им помогна да организират бързи нападения, които завършваха с кошове на Тодорович или Хол. Авансът на домакините бързо мина 20 точки. В края на първото полувреме Шумен изравни играта и започна да връща кошове, но в защита не успявахме да спрем точните стрелби на Дарин Иванов и Комбаков. Берое се оттегли на почивка с комфортен аванс от 22 точки – 56:34.

Второто полувреме започна със серия от 10:0 старозагорци, а авансът им прехвърли границата от 30 точки. Въпреки, че Георгиев и Елис върнаха 4 точки за Шумен, Дариус Хол попари надеждите за какъвто и да е обрат с тройка, след която последва и бърза пробив на Робърт Георгиев. В тези минути Берое просто не можеше да бъде спрян в нападение, а процентът на точните им стрелби бе над 60! Преднината на домакините стигна 37 точки. Шуменци, нямащи какво да губят заиграха по-освободено, Николов и Елис отбелязаха два коша на бърза атака, но нашият тим не успя да свали разликата под 30 точки преди последните 10 минути – 87:53.

Четвъртата част започна изключително силно за Шумен. Нашите баскетболисти искаха да покажат, че въпреки голямото изоставане, качествата им са доста по-добри. Много агресивна защите на шуменци им позволи да направят серия от 13:1, в кяото кошовете носеха Кендеров, Елис, Георгиев и Секулов. Берое разбира се реагира, въпреки, че водеше с твърде голям аванс и не искаше да си носи главоболия в края. Дарин Иванов бутна петата си тройка в мача (той записа и още една в края, завършвайки с 66% успевамост зад линията!) и успокои някои от по-нервните зрители в зала „Общинска“ в Стара Загора. Шумен все пак успя да свали изоставането си до 20 точки, а в края след размяна на кошове Берое оформи крайния резултат при 104:79 в своя полза.

Георги Кендеров завърши с 20 точки и 9 борби за Шумен. Добро предтсавяне още на Николай Георгиев с 14 точки, 5 борби и 3 асистенции, както и Никола Николов с 12 точки и 3 откраднати топки.

Най-полезен за победителите бе Дариус Хол – 24 точки, 9 борби и 4 асиситенции. Дарин Иванов с 21 точки (6 тройки), 4 борби и 4 асистенции, Робърт Георгиев с 19 точки и 8 борби, както и Тарекей Едожи с 15 точки и 8 борби бяха другите с основен принос за победата.

Още в сряда – 18 януари ще се играе следващия мач на Шумен в НБЛ. Срещата е насорчена за 18.30 в „Арена Шумен“, а съперник ще е отбора на Академик Пловдив.

 

Пълната статистика от срещата: