2022/23 НБЛ 17 кръг: Ямбол – Шумен 91:76

Шумен загуби гостуването си на Ямбол в мач от 17 кръг на НБЛ със 76:91. Това е 5 победа за ямболския отбор, който запазва девето място и ще диша във врата на Академик Пловдив за 8 позиция. Шумен пък е на десето място с 3 победи до момента.

Срещата започна с по-добра игра за Ямбол, който се възползва от слабата стрелба на Шумен в първите минути и поведе с 8:2. Гостите се събудиха и започнаха да вкарват положенията си, но същото правеха и ямболии, които поддържаха дистанция от 5-6 точки. Домакините разчитаха в нападение основно на Иван Лилов Уилиям Таварез и игралият за Шумен в А група – Стилиян Иванов. В края на първата четвърт шуменските баскетболисти не успяха да реализират отворилите се възможности за стрелба, докато Ямбол бележеше от всяка позиция и разликата скочи до 13 точки в тяхна полза – 32:19.

Шумен предложи по-добра защита в началото на втората четвърт, но основния проблем отново бе нападението ни, където единствено Ишмаел Ел-Амин показваше признаци на добра форма. Разликата достигна 22 точки в полза на Ямбол след поредна тройка на Лилов. Шумен обаче се съвзе в последните минути на първото полувреме и след добра защита и кошове на Идоу и Ел-Амин скъси изоставането си до 16 точки – 53:37 за домакините.

Второто полувреме започна с нова серия за Ямбол и кошове на Смапсън и Лилов, което отново ги изведе до 23 аванс. Шумен отново реагира и заигра баскетбола, който всички искаме да виждаме. Добра защита и бързи нападения, които Ел-Амин и Идоу превръщаха в точки за Шумен. До края на третата четвърт авансът на Ямбол бе намален до 10 точки – 70:60.

Домакините обаче започнаха последната част с мисъл да затворят мача от рано след тройка на Йоан Христов. Джавонте Елис бързо върна тройката, но до средата на периода ямболии не позволиха на Шумен да смъкне разликата под 10 точки, дори точно обратно. Добрата защита на домакините качи преднината им до 15 точки. В края на мача двата отбора си разменяха кошове, което бе добре дошло за Ямбол и те записаха пети успех в лигата след 91:76.

Ишмаел изигра най-силния си мач за Шумен от идването си преди три седмици след 30 точки, 5 борби и 4 асистенции. Рей Идоу също показва, че е във форма с 20 точки и 7 борби. Джавонте Елис също записа солидно представяне – 13 точки, 6 борби и 3 асистенции.

За Ямбол силен мач направиха Иван Лилов с 21 точки (6 тройки), 3 борби и 7 асистенции, Трей Сампсън с 16 точки и 7 борби, както и ДеКуан Морис с 16 точки и 6 борби.

В следващия си двубой от НБЛ Шумен ще гостува на Спартак Плевен. Срещата е предвидена за 30 януари от 19.00 ч. в плевенската зала „Балканстрой“.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: