2022/23 НБЛ 18 кръг: Спартак Плевен – Шумен 81:67

Шумен загуби гостуването си на Спартак Плевен в мач от 18 кръг на НБЛ. Плевенчани взеха мача с 81:67 след силна последна  четвърт. Шумен игра равностойно в голяма част от мача и не изоставаше с повече от 4-5 точки, но силите на нашият тим не стигнаха в края, като липсата на Николай Георгиев и Виктор Серафимов отново се почувства в най-важните минути.

Спартак Плевен започна по-силно срещата и поведе с 6 точки в първите 3 минути. Шумен обаче влезе в мача след два поредни коша на Рей Идоу и точен наказателен на Елис. Играта бе равностойна през цялата първа четвърт, в която домакините стигаха до кошове благодарение на Кадериън Рейнс, докато почти всички играчи на Шумен успяха да се разпишат в първите 10 минути. Тройка на Теодор Димитров изведе Шумен с 19:16, но Рейнс върна един кош и нашият тим имаше само точка преднина преди втория период.

Спартак Плевен отново бе по-силния отбор в началото на втората част. Кошове на Станимир Маринов и Симеон Илиев изведоха домакините напред. Идоу и Ел-Амин се опитваха да държат Шумен в мача и да връщат кошовете, което държеше резултата само 2-3 точки в полза на плевенчани. Спартак все пак се оттегли на почивка с преднина от 5 точки след като направи силни последни минути на първото полувреме в защита и не пропусна да си вкара лесните стрелби.

След подновяване на играта Спартак продължи да бъде по-активния отбор в двете фази на играта. Шумен изпитваше затруднения да стига до коша на противника, което позволи на домакините да отворят двуцифрена разлика до средата на третата част. Три поредни тройки – една на Чернокожев и две на Хейнс-Джоунс качиха аванса на Спартак до 16 точки. Шумен все пак спря пропадането си. На свой ред шуменци зиаграха добре в защита и показаха точен мерник. Тройки на Кендеров (две), Ел-Амин и Димитров върнаха Шумен на само 4 точки зад противника. Хейнс-Джоунс върна кош за Спартак и преди последната четвърт те имаха 6 аванс – 57:51.

Последната четвърт започна с размяна на кошове, но опитния национал – Станимир Маринов показа класата и опита си в тези минути, отбелязвайки две поредни тройки и увеличавайки преднината на отбора си до 10 точки. Размяната на кошове продължи след тройките на Маринов, но плевенчани играеха с по-голямо самочувствие и без напрежение. Публиката в Плевен също подкрепи силно отбра си. До края на мача разликата не падна под 12 точки и Спартак взе победата с 81:67.

Рей Идоу изигра може би най-добрия си мач от началото на сезона, завършвайки с 22 точки и 12 борби. Новият в състава на Шумен – Ел-Амин също бе на ниво с 14 точки, 5 борби и 4 асистенции. Георги Кендеров завърши с 11 точки и 7 борби.

За победителите най-ефективен бе Станимир Маринов с 14 точки, 10 асистенции и 6 борби. Силен мач и за Кадериън Рейнс, който записа 13 точки и 9 борби. Семаджи Хейнс-Джоунс се отличи с 15 точки, а Чернокожев записа 11 точки и 7 борби.

В следващия 19 кръг Шумен почивка, а на 8 февруари отборът ни ще гостува на Балкан в Ботевград. Срещата е с начален час 19.00 и ще се играе в „Арена Ботевград“.

Пълната статистика от срещата: