2022/23 НБЛ 21 кръг: Шумен – Рилски спортист 63:92

Шумен отстъпи на лидера в НБЛ – Рилски спортист като домакин с 63:92. Гостите от Самоков завършиха второто завъртане в шампионата със само 1 загуби и 19 победи, което им гарантира домакинство срещу преките конкуренти за лидерската позиция при третото завъртане. Шумен е със 3 победи до момента.

Гостите започнаха силно срещата и започнаха да трупат преднина от самото начало. Много силно за Рилски в нападение играеха Брандън Рандолф и Васил Попов, които бяха в основата преднината на гостите да стигне 9 точки до края на първата част – 20:11.

Още по-силна започнаха втората четвърт самоковци. Йордан Минчев с два бързи коша изстрела разликата до 13 точки и въпреки усилията на Ишмаел Ел-Амин, шуменци рядко стигаха до кошове в тази четвърт. Авансът на гостите достигна комфортните 20 точки в края на първото полувреме – 44:24.

Шумен показа силна игра в началото на второто полувреме. Нашият тим заигра силно в защита, принуждавайки „Рилецо“ да допусна доста грешки и пропуски. Кендеров, Секулов и Ел-Амин пък се погрижиха изоставането да бъде смъкнато до 12 точки в средата на третата четвърт. Разбира се самоковци прекъснаха серията си от грешки и на свой ред започнаха да бележат. Александър Янев бе лидера на Рилски спортист в нападение, а Евън Бати вкара някои много важни стрелби от далеч, за да може преднината на гостите да прехвърли отново 20 точки в края на третия период.

В началото на последната четвърт гостите затвориха мача с нова поредица от резултатни атаки. Деян Карамфилов, Крис Минков и Мирослав Васов се погрижиха разликата да достигне 30 точки в средата на четвъртата част. Ишамел Ел-Амин пък показа, че е отлично находка за отбора на Шумен и за пореден мач мина границата от 20 точки в личната си статистика. Последните 5 минути на практика се доиграваха и от двата отбора, а на терена за Шумен се появиха младите надежди от юношеския отбор.

Ишмаел Ел-Амин завърши с 28 точки, 4 борби и 3 асистенции за Шумен. Джавонте Елис с 9 точки и 5 борби, както и Адриян Секулов с 11 борби, 7 асистенции и 5 точки бяха другите шуменци със силно представяне.

За Рилски спортист силно играха Йордан Минчев с 10 точки, 8 борби и 3 асистенции, Деян Карамфилов с 12 точки, 4 борби и 6 асистенции, както и Александър Янев с 12 точки и 4 борби.

След 4 дни, на 16 февруари Шумен е затвори второто завъртане в НБЛ с мач срещу Левски София. Срещата ще се играе от 18.30 ч. в „Арена Шумен“

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: