2022/23 НБЛ 25 кръг: Черно море Тича – Шумен 101:105 сл. пр.

Шумен записа 4 победа в НБЛ след като се наложи като гост над Черно море Тича със 105:101. Зрителите в зала „Христо Борисов“ във Варна станаха свидетели на невероятен мач с допълнителни 5 минути и много драма. Шумен обаче показа огромното си желание за победа и запазва надежда за класиране в плейофите.

Срещата започна по-добре за Шумен, който поведе с 8:2 след кошове на Кендеров, Идоу и Ел-Амин. Варненци обаче бързо наваксаха и също започнаха да бележат. Зрителите наблюдаваха бърза игра с много кошове. Точките за Варна идваха след кошове на Мартин Йорданов и Лъчезар Тошков. Нашият тим задържаше преднина от 5-6 точки в първите 6 минути. Но серия на Варна от 7 поредни точки ги изведе напред. До края на частта отборите си размениха по няколко коша и я затвориха при 28:28.

Варненци влязоха много по-силно във втората четвърт. Защитата на домакините само 3 коша до средата на частта. Нападението на „моряците“ обаче бе набрало скорост благодарение на Йорданов, Мартин Коцев и Михаил Молдов. Тройка на Тач Ънру направи разликата в полза на Тича 18 точки, три минути преди края на първото полувреме. Шумен се събуди благодарение на обичайния заподозрян – Ишмаел Ел-Амин и новото попълнение Ачар Шен, който бутна две бързи тройки в края. Ел-Амин затвори първите 20 минути също с тройки и разликата бе свалено до едва 4 точки в полза на варненци.

През второто полувреме и двата отбора затегнаха защитите. Точките идваха по-трудно и играта бе равностойна. Шумен съумяваше да се държи близо до противника на не повече от 3-4 точки разлика благодарение на Секулов и Кнедеров. Двамата нови Румен Василев и Ачар Шен вкараха по една тройка и Шумен се доближи до само 1 точка. Домакините обаче затвориха силно частта с добра защита и кошове на Тач Ънру и Богдан Бринюк.

В последната четвърт бе ред на Шумен да покаже по-добра защита. Нашият тим започна по-често да спира варненското нападение. Докато Ел-Амин, Кендеров и Секулов носеха важни точки. Шумен изравни и дори поведе след 13:4 в началото на частта. Варненци обаче също намериха начин да завържат мача след кошове на Йорданов и Коцев. Размяната продължи до последната минута. Тича си осгируи аванс от 2 точки, но страхотен пробив на Ел-Амин изравни резултата 90:90. И двата отбора пропуснаха последните си изстрели и срещата влезе в продължение. Шумен започна с тройка на Адриян Секулов. Последваха два поредни коша за Тича и пропуски за нашият тим. Но отново Секулов показа огромно желание за победа и нова негова тройка върна преднината на Шумен – 94:96. Напрежението и умората си казаха думата, като и двата отбора направиха елементарни пропуски, но не и Секулов, който за пореден път порази коша на Черно море от тройката, което даде комфортен аванс на Шумен. Ел-Амин също допринесе разликата да скочи до 7 точки в последните секунди. Варненци не искаха срещата да свършва и продължиха да се борят до последните секунди, но смъкнаха разликата до само 4 точки – 105:101 за Шумен.

В следващия 26 кръг Шумен ще гостува на Берое в Стара Загора. Мачът ще се играе на 18 март от 19.00 ч. в зала „Общинска“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: