2022/23 НБЛ 3 кръг: Черно море Тича – Шумен 98:86

Шумен загуби при гостуването си в морската столица на местния съперник в НБЛ – Черно море Тича с 98:86 в мач от 3 кръг на първенството. Нашият тим показа зъби през второто полувреме, но много силната игра в нападение на „моряците“ през първите 20 минути се оказа достатъчна за втората победа на Тича за сезона.

Срещата започна с размяна на кошове, но Черно море сякаш играеше по-концентрирано в тези първи минути и до средата на частта си осигури аванс от 9 точки – 13:4. Публиката на Тича, която беше напълнила зала „Христо Борисов“ се включи в устрема на своя отбор и това сякаш допълнително даде сили и мотивация на домакините. Варненци вкарваха в пoчти всяка атака през тази първа четвърт. Силни минути за „моряците“ записаха Лъчезар Тошков с две торйки и Мартин Коцев, който също показа точен мерник от дистанция. Шумен се разигра в нападение и започна да вкарва лесните възможности, но варненци просто имаха ден при стрелбата и разликата стана двуцифрена – 31:18 след 10 минути игра.

Втората четвърт продължи с равностойна игра. Шумен подобряваше играта си в нападение, но пък не намираше отговор на варненските атаки. Коцев наказваше шуменската защита от всяка възможна позиция, а силно включване направиха и чужденци – Ъгба и Ънру. За Шумен добре в нападение се изявяваха Майк Адеунми, Виктор Серафимов и Николай Георгиев. По-добрата стрелба на домакините доведе разликата над 20 точки в средата на втората част. До почивката Шумен не позволи на Тича да качва още аванса си, главно благодарение на нападението.

След подновяване на играта за второто полувреме, защитата най-сетне стана основен приоритет на шуменци. Същото обаче показаха и варненци. Домакините не бързаха в нападение и продължиха да разчитат на далчени стрелби. Шумен пък допусна множество технически грешки, а на „моряците“ не им трябваше покана, за да се възползват. Основно с бързи атака Черно море успя да увеличи аванса си до 25 точки. Шумен нямаше отговор в тези минути и до края на третата четвърт не успя да стопи дори част от изоставането си – 81:56 след 30 минути игра.

В последната четвърт сякаш ролите се смениха Шумен бе по-класният отбор и в двете фази на играта. Нашите баскетболисти намериха добър ритъм в нападение и започнаха да бележат много по-често. Константин Паисиев записа силни минути, а Секулов, Димитров и Елис помагаха с точни стрелби. Разликата започна да се топи, тъй като и защитата на Шумен бе на много по-добро ниво в сравнение с първите две четвърти. Варненци обаче някак успяваха да поддържат дистанция от 18-20 точки. В последните 3 минути на мача за Шумен се разигра Джавонти Елис, който вкара 11 от псоледните 14 точки за отбора си. Нашият тим се доближи само на 12 точки до съперника, но времето за нещо повече свърши и Тича се поздрави с втората си победа в НБЛ.

Най-добре за Шумен се представи Джавонти Елис с 16 точки, 6 борби и 3 асистенции. Майк Адеунми и Николай Георгиев записаха за Шумен по 14 точки. Капитанът Серафимов отчете 10 точки и 3 асистенции.

Черно море бе воден от Тач Ънру, който отчете 23 точки, 5 борби и 4 асистенции. Силен мач и за Ейврил Ъгба – 18 точки и 12 борби. Лъчезар Тошков допринесе за победата със 17 точки и 3 асистенции, а Мартин Коцев записа 14 точки, 6 борби и 6 асистенции.

В следващия кръг Шумен ще е домакин в „Арена Шумен“ срещу отбора на Берое Стара Загора. Мачът е насрочен за 27 октомври – четвъртък от 18.00 ч.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: