2022/23 НБЛ 33 кръг: Шумен – Левски 62:86

Шумен не успя да се противопостави на Левски в последния си мач за сезон 2022/23 в НБЛ. Нашият тим отстъпи с 62:86 в 33 кръг на редовния сезон. Шумен завършва сезона на 10 място с 6 победи и 24 загуби. Със същия актив е и Черно море Тича, но Шумен има 2 победи и 1 загуба в преките двубои, което ни поставя пред „моряците“ в крайното класиране. С тази победа пък Левски запазва шесто място и ще се изправи в четвъртфиналите на плейофите срещу вечния съперник – ЦСКА.

Шумен загуби домакинството си на Левски с 62:86 в последния – 33 кръг на редовния сезон в НБЛ. Срещата започна по-добре за Шумен, който поведе с 6 точки, но „сините“, които имаха за задача да запазят шестото място в класирането бързо се събудиха и настигнаха домакините. Левски продължи да играе по-добрия баскетбол до края на първата четвърт. Благодарение на кошове на Златин Георгиев, Марио Боянов и Сергей Павлов, софиянци я затвориха при преднина от 11 точки 29:18.

През втората четвърт Шумен заигра силно в защита. Нашият тим затваряше лесните позиции за стрелба на Левски и разликата започна да се топи. Ишмаел Ел-Амин и Георги Кендеров водеха шуменското нападение и се доближихме до само 1 точка зад „сините“. Гостите обаче бяха дошли за победа и го показаха в края на първото полувреме. Спрях да допускат грешки, започнаха да си подават много добре топката и намираха свободен играч. Защитата им също вървеше. Сергей Павлов бе основаната заплаха за Левски в тези минути и те си осигуриха преднина от 12 точки на почивката – 48:36.

Играта в третата част бе равностойна, двата отбора си разменяха кошове, а Левски държеше аванс от 15-18 точки. Шумен някак си успяваше да отговаря на кошовете на Левски и авансът на гостите не прехвърли 20 точки до края на третия период. Отново Кендеров бе сред топ реализаторите на Шумен, а другият който се представяше добре в нападение бе Рей Идоу. Софиянци обаче показаха отлична стрелба. Това, което не влизаше го обираха Джон Флорвиъс и Павлов и довършваха атаките на гостите с кош. Това им позволи да затворят третата четвърт с аванс от 15 точки – 68:53.

В последната четвърт в игра за Шумен се появиха голяма част от юношите на отбора, което улесни задача на гостите и те нямаха проблеми да контролират играта. Чувстваше се и умора в нашия отбор, който само преди 48 часа игра срещу Рилски спортист, докато Левски имаше 4 дни почивка. Гостите също пуснаха част от своите млади състезатели в самия край при преднина от над 20 точки. „Сините“ затвориха двубоя с преднина от 24 точки – 86:62.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: