2022/23 НБЛ 4 кръг: Шумен – Берое 77:74

Шумен записа първия си успех в НБЛ за сезон 2022/23. Зрителите в „Арена Шумен“ станаха свидетели на невероятна драма в мач с много обрати и победен кош със сирената на Майк Адеунми от тройката. Момчетата на Янко Янко стъпват на победния път след 77:74 срещу Берое Стара Загора.

Срещата започна с акцент върху защитата. Отборите играеха равностойно през първата четвърт като трудно стигаха до точни изстрели. След поредица от размяна на кошове, Шумен показа по-добра игра в защита и в края на първата част, главно благодарение на точни стрелби на Джавонти Елис и Георги Кендеров успя да дръпне с 6 точки – 19:13.

През втората четвърт шуменци продължиха да поддържат аванса си. Добри включвания на Адриян Секулов и Елис в нападение за домакините, но основно заради по-добрата защита разликата се запази почти до края на първото полувреме. В края на втората четвърт обаче се разигра Корнелиус Хъдзън за Берое. Той показа добри стрелби и пробиви към шуменския кош и бързо разликата се стопи. Берое дори успя да поведе след два наказателни на Хъдзън. Шумен обаче нямаше намерение да предава инициативата на старозагорци и нови кошове на Елис изведоха шуменци напред в резултата, а изстрел в последните секунди на първото полувреме на Адриян Секулов даде аванс от три точки за Шумен – 35:32.

След подновяване на играта през второто полувреме отборите продължиха да си размянат кошове, а Шумен държеше крехка дистанция от 3-4 точки. Идоу и Адунми започнаха силно за Шумен, а Дарин Иванов и Хъдзън носеха точките за Берое. В средата на третата четвърт старозагорци показаха отличната си стрелба от далеч. Робърт Георгиев и Александър Тодорович (с две тройки) обърнаха резултата в полза на гостите. За радост на зрителите в залата пробив на Кендеров и тройка на Секулов задържаха Шумен близо да съперника. Шумен отново затегна защитата в края на третата част, а нови кошове на Майк и Секулов върнаха преднината на Шумен. Кендеров отнов се разписа, а тройка на Николай Георгиев и кош на Рей Идоу в подкошието дадоха преднина от 7 точки за домакините. Берое все пак влязаха в последната част със само 5 точки пасив след кош на Мартин Стефанов.

Последната четвърт започна с кош на Хъдзън, срещу когото Шумен трудно намираше решение. Последваха нови силни минути за Шумен, в която Кендеров и Георгиев върнаха аванса ни до 5 точки. В тези минути личеше нервност и в двата отбора, които допускаха често грешки. Секулов запазваше хладнокръвие и негова тройка направи аванса 7 точки в полза на Шумен. Берое не се предаваше и чрез Хал, Иванов и Тодорович отново се доближи на само 1 точка зад домакините. В последните три минути и двата отбора показаха желание за победа. Последва размяна на кошове, а два точни наказателни на Тодорович при оставащи 54 секунди до края държаха гостите на само 1 точка зад Шумен. Нашият тим обаче успя да разбие преста на Берое и Идоу отбеляза в подкошието, извеждайки шуменци 3 точки напред. В последвалата атака, най-добрият реализатор на Берое – Коренлиус Хъдзън вкара тройка, с която изравни при само 19 секунди до края на мача. Капитанът на Шумен в този мач – Адриян Секулов прояви лидерските си качества, изкара бързо топката в предно поле финтира защитника си и принуди Хъдзън да помага при спирането на стрелбата му към коша. В този момент Секулов пусна бърз пас към останалия сам на тройката Майк Адунми и той реализира буквално със сирената, взривявайки трибуните в „Арена Шумен“.

За Шумен Адриян Секулов завърши мача с 18 точки, 4 борби и 7 асистенции. Джавонти Елис записа 14 точки и 5 борби. По 13 точки за победата добавиха Идоу и Кендеров, като американеца беше и с най-много добри за шуменци – 9. Героят от последните секунди – Майк Адунми се отчете с 9 точки и 5 борби.

За Берое силно се представи Корнелиус Хъдзън с 24 точки, 8 борби и 3 асистенци, но и 11 грешки. Александър Тодорович с 11 точки и 7 борби, Ерки Димитров с 12 точки и Робърт Георгиев с 8 точки и 5 борби бяха сред най-добре представилите се за гостите.

В следващия кръг Шумен ще гостува на Академик Пловдив. Срещата е насрочена за 3 ноември с начален час 19.00 ч.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: