2023/24 SESAME НБЛ, 10 кръг: Шумен – Черноморец 78:89

Шумен не успя да излъже лидера в Sesame НБЛ – Черноморец и загуби домакинството си от 10 кръг със 78:89, въпреки че водеше през първото полувреме и до края на мача се държеше на дистанция да обърне срещата. Шумен е 10-ти във временно класиране с 3 победи и 7 поражение, докато днешния съперник остава едноличен лидер с 10 победи и без допусната загуба.

Черноморец очаквано започна срещата силно и поведе след отлично включване на добре познатия на шуменската публика Андрей Иванов. Шон Смит направи 10:4 в полза на Черноморец, но от този момент насетне шуменци показа отлична игра. Брайън Камерън повлече крак с кош и фаул, а тройка на Иво Тонев изравни – 10:10. Улфред Ликей също се разигра и Шумен поддръжаше аванс от 5 точки до края на първата четвърт – 25:20 в наша полза.

Втората част започна с бърза размяна на кошове. Шуменци продължиха да намират път към коша на бургазлии, но „акулите“ показаха добра стрелба от дистанция и не позволяваха на нашият тим да направи по-сериозна преднина. До края на първото полувреме двата отбора продължиха да си разменят кошове като Шумен все пак запази аванс от един кош преди почивката – 44:42.

Второто полувреме започна със здрава защита и за двата отбора. Почти 3 минути никой не успяваше да вкара кош. След сушата последва размяна на кошове. По-опитният отбор от Бургас обаче знаеше как да натисне в точния момент. Треньорът на Черноморец – Васил Евтимов направи правилните смени и стрелбите им започнаха да влизат. Осем поредни точки на Троша-Морелос доведоха до аванс от 3 точки за гостите. До края на частта Черноморец наказа всяка грешка на шуменци и влезе в последния период с 8 точки аванс – 53:61.

В последната четвърт Шумен показа, че не е отбор за подценяване, но и Черноморец нямаше намерение да подценява домакините. Двата отбора си разменяха кошове и разликата се запазваше 8-10 точки в полза на гостите. Уилфред Ликей и Брайън Камерън носеха точките за Шумен, докато за Черноморец разчиташе на Андрей Иванов и Христо Захариев. Силите на шуменци просто не стигнаха, въпреки че на няколко пъти се доближаваха до противника на 5-6 точки. Дългата пейка на гостите също изигра своята роля и въпреки че Станислав Бънков направи добро включване за Шумен, то не бе достатъчно за обрат. Срещата завърши с 11 точки аванс за бургазлии – 89:78.

В следващия кръг Шумен ще гостува на Ямбол. Срещата е с променена дата и ще се играе на 11 декември от 19.00 ч.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата