2023/24 SESAME НБЛ, 11 кръг: Ямбол – Шумен 74:82

Шумен записа четвъртата си победа в Sesame НБЛ след като победи като гост Ямбол с 82:74 в мач от 11 кръг на първенството. С този мач завършва и първото завъртане в лигата, а Шумен е на заветното 8-о място с 4 победи и 7 загуби. Днешния съперник Ямбол пък заема 6-та позиция с 5 победи и 6 загуби.

Мачът срещу Ямбол започна с размяна на кошове, но домакините играеха с повече желание в тези първи минути и благодарение на Николай Михайлов и Айзък Бонтън се откъснаха с 5 точки – 9:5. Ивайло Тонев пък отново показа отличния си мерник и държеше Шумен на близка дистанция. Павел Маринов също се разигра за домакините в средата на частта и ямболии докараха 8 точки авас, но до края на частта Шумен намери сили да се задържи и в крайна сметка изоставаше със само 5 точки след 10 минути игра – 15:20.

Ивайло Тонев продължи да тормози ямболската защита през втората четвърт. Брайън Камерън и Уилфред Ликей също помагаха в нападение, което позволи на шуменци бързо да стопят изоставането си и дори да поведат в резулата. В средата на частта последваха силни минути в защита и за двата отбора без кошове. Веселин Байчев прекъсна сушата с тройка за Шумен, но тя бе върната моментално от опитния Павел Маринов. Иван Лилов – също един от най-опитните играчи в лигата върна още една тройка за домакините и те се държаха на 3-4 точки зад Шумен в края на първото полувреме. Още една тройка на Лилов затвори първото полувреме при само 1 точка аванс за гостите – 35:36.

Играчите на Янко Янков започнаха изключително силно второто полувреме. Шуменци направиха серия от 7 безответни точки преди Николай Михайлов да спре серията. Тройка на Тонев обаче даде аванс от 9 точки за нашият тим. Последваха размяна на кошове, но това позволи на Айзък Бонтън да се разиграе за Ямбол и разликата бе отново намалена до 4 точки. Две минути преди края на третата четвърт Бонтън изравни след нова размяна на кошове, но и няколко грешки на шуменци. Зак Ролинс и Камерън обаче върнаха Шумен напред в резулата и до края на частта разликата се вдигна до 7 точки в наша полза – 56:63.

В последната четвърт Шумен хвърли много сили в защита. Нападението пък поведе Уилфред Ликей, който отбеляза цели 11 точки в този период. Ивайло Тонев също не спираше да тормози ямболската защита и добави 8 точки в частта, за да завърши с 29. Опитите на Лилов, Маринов и Бонтън да върнат домакините в мача срещнаха отпор от страна на шуменската защита, а основен виновник бе и отлично представилия се под собствения кош Росен Иванов (юноша именно на ямболската баскетболна школа). Шумен затвори мача с 8 точки разлика – 82:74, записвайки 4 победа като гост този сезон – втори по този показател в лигата след Черноморец.

В следващия кръг Шумен ще приеме шампионите на България – Балкан Ботевград. Мачът ще се играе в неделя – 17 декември от 18.00 ч. в „Арена Шумен“.

 

Статистика от срещата