2023/24 SESAME НБЛ, 14 кръг: Шумен – Рилски спортист 87:98

Шумен отново мина квотата от 85 точки, но отново загуби в мач от 14 кръг на Sesame НБЛ. При домакинството си на Рилски спортист нашият тим отстъпи с 87:98. Рилски спортист записва 9 победа в първенството и се изкачва до трето място в класирането. Шумен е на 11 позиция с 4 успеха до момента.

Срещата започна с равностойно, като двата отбора пазеха добре и до средата на първата част си бяха вкара само по 4 коша за 9:9. Ивайло Тонев и Уилфред Ликей поведоха шуменското нападение в първите минути. Шумен играеше с една идея по-добре в нападение и водеше през почти цялата четвърт, като тройка на Брайън Камерън затвори първата четвърт с 3 точки аванс за Шумен – 20:17.

Шумен започна ударно втората четвърт със серия от 10:2 след кошове на Камерън, Ролинс и Грудов. Новите придобивки на Левски – Джон Флорвиъс и Алън Арнет спряха серията на домакините, но в последвалата размяна на кошове шуменци задържаха аванс от 10 точки. Гостите обаче явно намериха слабите места на Шумен и до края на първото полувреме затегнаха защита, а нападението им успя да стопи аванса на Шумен до само 2 точки преди почивката след силни игри на Флорвиъс, Костов, Янев и Карамфилов.

След почивката играта бе равностойна. Отборите си разменяха кошове като минимална преднина взе отбора от Самоков. Алекс Симеонов и Алън Арнет бяха най-дейни в атаката на „Рилецо“. Шумен разчиташе на точния мерник на Ивайло Тонев, който отбеляза две тройки в началото на второто полувреме. Ликей също играеше добре. При само 1 точка аванс за гостите, 2 минути преди края на третата четвърт Алекс Симеонов и Александър Янев показаха качествата си нападение и след няколко добри защити за самоковци разликата бързо скочи до 8 точки в тяхна полза – 66:74.

Алекс Симеонов откри последната четвърт с нов кош, ала шуменци отново започнаха да бележат и мачът отново влезе в ритъм кош за кош, но гостите поддържаха преднина от 10 точки. Ивайло Тонев продължи да бележи от почти всяка позиция на игрището, но нашият тим не намираше начин да спре високите играчи на противника. Рилски спортист освен всичко друго обираше повечето борби под кошовете и си докарваше точките от добавки под самия кош. Тройка на Чавдар Костов, последвана от пробив на Аренет сякаш убиха надеждите на шуменци за обрат и до края „Рилецо“ нямаше проблем да задържи комфортния аванс – 98:87 за 9-та победа в лигата.

След нова година Шумен ще се изправи срещу Академик Пловдив в мач от 15 кръг. Срещата ще се играе на 6 януари в зала „Сила“ в Пловдив от 18.00 ч.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата